Novalić u Brčkom, usaglašene trase autocesta kroz Brčko distrikt BiH

 • 06.09.2022.
 • Novalić u Brčkom, usaglašene trase autocesta kroz Brčko distrikt BiH

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić učestvovao je na današnjem sastanku u Brčko distriktu BiH, a na kojem su usaglašene trase autocesta koje će prolaziti kroz Brčko distrikt BiH. Sastanku su prisustvovali ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder, v. d. direktora Autoputeva RS Slobodan Stanarević, gradonačelnik i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, Esad Kadrić i  Siniša Milić, te supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti.

  Premijer Novalić nakon sastanka je istakao da je ovo već treći sastanak u Brčkom ovim povodom.

  - Praktično smo Koridor Vc zatvorili kada je u pitanju finansijska, a mogli bismo reći i tehnička strana, te da sad predstoje proceduralne, tehničke i tehnološke pretpostavke i uslovi da se to privede kraju. Dio svojih sposobnosti i potencijala sada prebacujemo i na cestu Tuzla - Brčko distrikt, što je dio koridora Sarajevo - Beograd - naglasio je premijer Novalić.

  Dodao je da Vlada Federacije BiH još od januara projektuje taj dio ceste i da joj veoma važno gdje su konektivne tačke na ulazu u Brčko distrikt, južno od strane Tuzle i sjeverno od Orašja.

  -Ovo je veliki korak naprijed, budući da predstoje sve druge pretpostavke da aktivno počnemo raditi ovo što smo danas dogovorili – kazao je premijer Federacije.

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je kazao da se, nakon što je Skupština Distrikta povjerila Zavodu za planiranje Brčko distrikta BiH da pristupi izmjenama prostornog plana kojim će definisati trase autocesta, dugo radilo na valorizaciji ponuđenog rješenja uz jednu konstruktivnu savjetodavnu ulogu nadležnih entitetskih javnih preduzeća i veliku podršku ministra Vojina Mitrovića.

  - Mi danas možemo obznaniti da je došlo do dogovora o koridorima autocesta kroz Distrikt Brčko, ostalo je da na tehničkom nivou Zavod za planiranje u skladu sa procedurama koje struka nalaže sačini konačan prijedlog koji bi još jednom u savjetodavnom smislu bio sagledan od Autocesta Federacije i Autoputeva Republike Srpske i onda se može ići u parlamentarnu proceduru, odnosno na javni uvid kako bi građani imali priliku da kažu svoj sud o tome. Brčko će učiniti sve da ovo vrijeme koje smo izgubili nadoknadi svojim vrijednim postupanjem i oko eksproprijacije, ali i oko izrade neophodnih zakonskih propisa koji će omogućiti da imamo brzo utvrđene koridore koji se tiču i protoka energije, ali i cestovne infrastrukture - izjavio je Kadrić.

  Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović je kazao da je danas usvojeni projekt osnov za dalje aktivnosti, što je izuzetno važno za Brčko distrikt, Republiku Srpsku, Federaciju BiH i cijelu BiH.

  -Ovi autoputevi povezuju i entitete i Bosnu i Hercegovinu sa zemljama zapadnog Balkana, ali i Evropskom unijom. Autoput kroz Brčko će donijeti jednu novu mogućnost da Brčko ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače. Još jednom izuzetno mi je drago što smo usvojili ove koridore, prije svega zahvaljujući Zavodu za planiranje Brčko distrikta BiH koji je sarađivao sa entitetima i predstavnicima autoputeva RS i autocesta Federacije BiH. Ovo je samo još jedan dokaza da se svaki posao može riješiti ako zainteresirane strane imaju za cilj naći rješenje - izjavio je ministar Mitrović.

  Supervizor za Brčko Jonathan Mennuti je kazao da je projekt važan za cijeli region, te je izrazio zadovoljstvo što su stručnjaci Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj došli do rješenja za Koridor uz saradnju sa stručnjacima s entitetskog nivoa.