Новалић у Брчком, усаглашене трасе аутоцеста кроз Брчко дистрикт БиХ

 • 06.09.2022.
 • Новалић у Брчком, усаглашене трасе аутоцеста кроз Брчко дистрикт БиХ

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић учествовао је на данашњем састанку у Брчко дистрикту БиХ, а на којем су усаглашене трасе аутоцеста које ће пролазити кроз Брчко дистрикт БиХ. Састанку су присуствовали министар комуникација и промета БиХ Војин Митровић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, директор Аутоцеста ФБиХ Елмедин Володер, в. д. директора Аутопутева РС Слободан Станаревић, градоначелник и предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ, Есад Кадрић и  Синиша Милић, те супервизор за Брчко дистрикт БиХ Јонатхан Меннути.

  Премијер Новалић након састанка је истакао да је ово већ трећи састанак у Брчком овим поводом.

  - Практично смо Коридор Вц затворили када је у питању финансијска, а могли бисмо рећи и техничка страна, те да сад предстоје процедуралне, техничке и технолошке претпоставке и услови да се то приведе крају. Дио својих способности и потенцијала сада пребацујемо и на цесту Тузла - Брчко дистрикт, што је дио коридора Сарајево - Београд - нагласио је премијер Новалић.

  Додао је да Влада Федерације БиХ још од јануара пројектује тај дио цесте и да јој веома важно гдје су конективне тачке на улазу у Брчко дистрикт, јужно од стране Тузле и сјеверно од Орашја.

  -Ово је велики корак напријед, будући да предстоје све друге претпоставке да активно почнемо радити ово што смо данас договорили – казао је премијер Федерације.

  Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић је казао да се, након што је Скупштина Дистрикта повјерила Заводу за планирање Брчко дистрикта БиХ да приступи измјенама просторног плана којим ће дефинисати трасе аутоцеста, дуго радило на валоризацији понуђеног рјешења уз једну конструктивну савјетодавну улогу надлежних ентитетских јавних предузећа и велику подршку министра Војина Митровића.

  - Ми данас можемо обзнанити да је дошло до договора о коридорима аутоцеста кроз Дистрикт Брчко, остало је да на техничком нивоу Завод за планирање у складу са процедурама које струка налаже сачини коначан приједлог који би још једном у савјетодавном смислу био сагледан од Аутоцеста Федерације и Аутопутева Републике Српске и онда се може ићи у парламентарну процедуру, односно на јавни увид како би грађани имали прилику да кажу свој суд о томе. Брчко ће учинити све да ово вријеме које смо изгубили надокнади својим вриједним поступањем и око експропријације, али и око израде неопходних законских прописа који ће омогућити да имамо брзо утврђене коридоре који се тичу и протока енергије, али и цестовне инфраструктуре - изјавио је Кадрић.

  Министар комуникација и промета БиХ Војин Митровић је казао да је данас усвојени пројект основ за даље активности, што је изузетно важно за Брчко дистрикт, Републику Српску, Федерацију БиХ и цијелу БиХ.

  -Ови аутопутеви повезују и ентитете и Босну и Херцеговину са земљама западног Балкана, али и Европском унијом. Аутопут кроз Брчко ће донијети једну нову могућност да Брчко има још бољу позицију за стране, али и домаће улагаче. Још једном изузетно ми је драго што смо усвојили ове коридоре, прије свега захваљујући Заводу за планирање Брчко дистрикта БиХ који је сарађивао са ентитетима и представницима аутопутева РС и аутоцеста Федерације БиХ. Ово је само још један доказа да се сваки посао може ријешити ако заинтересиране стране имају за циљ наћи рјешење - изјавио је министар Митровић.

  Супервизор за Брчко Јонатхан Меннути је казао да је пројект важан за цијели регион, те је изразио задовољство што су стручњаци Завода за планирање, пројектовање и развој дошли до рјешења за Коридор уз сарадњу са стручњацима с ентитетског нивоа.