Novalić: Kroz Doboj Istok prolaze važne putne komunikacije, u planu izgradnja polubrze ceste

 • 10.03.2023.
 • Novalić: Kroz Doboj Istok prolaze važne putne komunikacije, u planu izgradnja polubrze ceste

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić tokom današnje posjete Doboj Istoku, prisustvovao je svečanoj sjednici Općinskog vijeća, upriličenoj povodom Dana općine.

  Kako je istaknuto, 10. mart je jedan od najznačajnijih datuma iz novije prošlosti općine, a čije je rukovodstvo naglasilo da u skladu sa svojim ustavnim i statutarnim obavezama i programom rada, poduzima sve kako bi osigurali ravnomjeran  napredak u mnogim sferama života.

  Premijer Novalić je podsjetio da je u pitanju mlada općina, ali Vlada FBiH želi svojim prisustvom obilježavanju njihovog dana, dati do znanja da jednako uvažava sve općine.

  - Kroz ovu općinu prolaze važne putne komunikacije posebno iz Tuzlanskog kantona prema ostatku Bosne i Hercegovine. Kroz nju prolazi pruga i magistralni put za Doboj, a plan je da kroz nju prolazi i polubrza cesta od Tuzle do Doboja, koja je u fazi projektiranja. To je znak da je Federacija vrlo prisutna i da će biti prisutna. Istovremeno radi se i na projektu elektrifikacije pruge od Doboja do Tuzle kako bi se talgo vozovima moglo saobraćati od Sarajeva do Tuzle - dodao je Novalić.

  Također, u blizini ove općine gradi se dio autoputa na Koridoru Vc, a premijer Novalić je podsjetio da je jučer potpisan i ugovor za izgradnju dionice od Tešnja do Žepča u vrijednosti od 800 miliona KM, te je, kako kaže, sasvim prirodno da izvođači radova angažiraju podizvođače s tog područja gdje ima respektabilnih preduzeća koji rade infrastrukturu.

  Novalić je podsjetio da Vlada FBiH izdvaja 39 miliona KM na godišnjem nivou kroz transfer općinama i gradovima, te da pomaže Općinu Doboj Istok kroz regulaciju korita i druge infrastrukturne projekate.

  Obilježavanju Dana Općine Doboj Istok prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, koji je naglasio da je Vlada Tuzlanskog kantona od početka zauzela stav ravnomjernog razvoja kantona i da manje lokalne zajednice trebaju imati ravnopravan tretman.

  - U protekloj godini kroz razne vrste ulaganja i investicija izdvojili 2,5 miliona KM za ovu općinu i taj pristup imamo namjeru zadržati i u budućnosti - zaključio je Halilagić.

  Načelnik Općine Doboj Istok Kemal Bratić kazao je da ova općina spada u srednjerazvijene općine sa stabilnim budžetom bez kreditnih zaduženja.

  - Općina je i privredno razvijena i na njenom području ima oko 250 privrednih subjekata koji zapošljavaju oko 2.500 ljudi što je za današnje prilike vrlo pozitivno - pojasnio je Bratić.

  Delegacije su povodom Dana općine položile cvijeće na Centralno šehidsko spomen-obilježje u Klokotnici i odali počast poginulima.