Новалић: Кроз Добој Исток пролазе важне путне комуникације, у плану изградња полубрзе цесте

 • 10.03.2023.
 • Новалић: Кроз Добој Исток пролазе важне путне комуникације, у плану изградња полубрзе цесте

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић током данашње посјете Добој Истоку, присуствовао је свечаној сједници Опћинског вијећа, уприличеној поводом Дана опћине.

  Како је истакнуто, 10. март је један од најзначајнијих датума из новије прошлости опћине, а чије је руководство нагласило да у складу са својим уставним и статутарним обавезама и програмом рада, подузима све како би осигурали равномјеран  напредак у многим сферама живота.

  Премијер Новалић је подсјетио да је у питању млада опћина, али Влада ФБиХ жели својим присуством обиљежавању њиховог дана, дати до знања да једнако уважава све опћине.

  - Кроз ову опћину пролазе важне путне комуникације посебно из Тузланског кантона према остатку Босне и Херцеговине. Кроз њу пролази пруга и магистрални пут за Добој, а план је да кроз њу пролази и полубрза цеста од Тузле до Добоја, која је у фази пројектирања. То је знак да је Федерација врло присутна и да ће бити присутна. Истовремено ради се и на пројекту електрификације пруге од Добоја до Тузле како би се талго возовима могло саобраћати од Сарајева до Тузле - додао је Новалић.

  Такођер, у близини ове опћине гради се дио аутопута на Коридору Вц, а премијер Новалић је подсјетио да је јучер потписан и уговор за изградњу дионице од Тешња до Жепча у вриједности од 800 милиона КМ, те је, како каже, сасвим природно да извођачи радова ангажирају подизвођаче с тог подручја гдје има респектабилних предузећа који раде инфраструктуру.

  Новалић је подсјетио да Влада ФБиХ издваја 39 милиона КМ на годишњем нивоу кроз трансфер опћинама и градовима, те да помаже Опћину Добој Исток кроз регулацију корита и друге инфраструктурне пројекате.

  Обиљежавању Дана Опћине Добој Исток присуствовао је и премијер Тузланског кантона Ирфан Халилагић, који је нагласио да је Влада Тузланског кантона од почетка заузела став равномјерног развоја кантона и да мање локалне заједнице требају имати равноправан третман.

  - У протеклој години кроз разне врсте улагања и инвестиција издвојили 2,5 милиона КМ за ову опћину и тај приступ имамо намјеру задржати и у будућности - закључио је Халилагић.

  Начелник Опћине Добој Исток Кемал Братић казао је да ова опћина спада у средњеразвијене опћине са стабилним буџетом без кредитних задужења.

  - Опћина је и привредно развијена и на њеном подручју има око 250 привредних субјеката који запошљавају око 2.500 људи што је за данашње прилике врло позитивно - појаснио је Братић.

  Делегације су поводом Дана опћине положиле цвијеће на Централно шехидско спомен-обиљежје у Клокотници и одали почаст погинулима.