Nova akademska 2022/2023. godina u Federaciji BiH

 • 07.10.2022.
 • Nova akademska 2022/2023. godina u Federaciji BiH

  Nova akademska 2022/2023. godina u Federaciji BiH počela je na četiri javne visokoškolske ustanove - univerzitetima u Sarajevu i Tuzli, te Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru 3.10.2022. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti. U ponedjeljak, 10.10.2022. godine, nova akademska godina počinje i na dva javna univerziteta, u Zenici i Bihaću.

   

  Ovom prilikom, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita početak nove akademske 2022/2023. godine, a svim studentima, osobito brucošima, želi da budu uspješni u ostvarenju svojih akademskih zadaća na putu osobnog i profesionalnog razvoja.

   

  Također, iz Ministarstva pozivaju studente, studentske organizacije i visokoškolske ustanove na partnerstvo i saradnju u provođenju svih promjena koje za cilj imaju osavremenjivanje obrazovnog procesa i poboljšanje studentskog standarda, te unapređenje uslova rada na visokoškolskim ustanovama, posebno u smislu osiguranja kvalitete studijskih programa i podrške projektima povezivanja s potrebama tržišta rada, za što je u ovoj godini osigurano 200 hiljada KM.

   

  Za osnovni i prošireni studentski standard izdvojeno je 900 hiljada KM, u okviru čega je Ministarstvo i ove godine subvencioniralo smještaj i ishranu za oko 300 studenata koji dolaze iz Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, te Republike Srpske. Podržani su i projekti studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova, a uskoro će biti raspisan Javni poziv za podršku studentima sa invaliditetom i poticaj školovanju Roma, državljana BiH s prebivalištem na području Federacije BiH, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama.

   

  Istovremeno će biti upućen i poziv svim javim univerzitetima u Federaciji BiH da kandidiraju najbolje studente za dodjelu jednokratnih novčanih podrški, koje svake godine dodjeljuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti.