Najava otvaranja početka radova na izgradnji gasovoda MRS Visoko-Brnjaci

 • 10.12.2007.
 • Obavještavamo vas da će sutra (utorak-11.12.2007.), premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo prisustvovati svečanom otvaranju početka radova na izgradnji gasovoda MRS Visoko-Brnjaci na lokaciji Regulacione i Mjerne stanice Brnjaci (lokacija na dionici starog puta Sarajevo-Kiseljak u mjestu Brnjaci-prvo skretanje desno neposredno iza Doma kulture).
   
  PROTOKOL SVEÈANOSTI:
  -14,00 sati – najava događaja;
  -14,05 sati – obraćanje predsjednika Uprave Stanić Group Industry Gorana Stanića;
  -14,10 sati – obraćanje direktora BH Gasa Almira Bečarevića;
  -14,15 sati – obraćanje federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće;
  -14,25 sati – obraćanje premijera FBiH dr. Nedžada Brankovića koji će svečano otvoriti početak radova na izgradnji gasovoda;
  -14,35 sati – izjava za medije.
   
   
  Molimo da medijski pratite ovaj događaj.
   

  xxx

   
  Prilog:
  Informacija sa osnovnim tehničkim karakteristikama gasovoda MRS Visoko-Brnjaci:


  Gasovod Visoko - Brnjaci po karakteristikama spada u kategoriju regionalnih gasovoda s osnovnom funkcijom snabdijevanja prirodnim gasom šireg područja općina Visoko, Kreševo, Kiseljak i Fojnica.
   
  Ovaj gasovod je projektovan kao čelični gasovod, prečnika 219,1 mm sa maksimalnim radnim pritiskom od 19,6 bar i kao takav pripada klasi visokopritisnih gasovoda, koji se nakon uvođenja prirodnog gasa u BiH 1979.godine, prvi put gradi u BiH.

  Dužina gasovoda između MRS Visoko i Brnjaka iznosi 18,5 km. Brnjaci predstavljaju čvorno mjesto gdje se nakon regulacione i mjerne stanice nastavlja dionica gasovoda prema Kreševu, odnosno Tvornici kreča Stanić Group Industry u dužini od oko 17 km kao gasovod od polietilena prečnika 225 mm sa maksimalnim radnim pritiskom od 10 bar i nadalje prema Kiseljaku i Fojnici  u dužini od oko 22 km. 

  To praktično znači da bi u 2008. trebalo biti izgrađeno novih 57,5 km gasovoda uz izgradnju distributivnih sistema u navedenim općinama. 


  Prateći objekti uz gasovod MRS Visoko-Brnjaci su Mjerno-regulaciona stanica Visoko i Mjerna i regulaciona stanica Brnjaci. MRS Visoko ima ukupno kapacitet u vrijednosti od 30 000 m3/h, od čega na mjesto Visoko otpada 10 000 m3/h,a ostatak na općine Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

  Stanica MRS Visoko se priključuje na gasovod Donja Vratnica-Visoko i na taj način se obezbjeđuje konekcija na postojeći transportni sistem BiH, odnosno gasovod Sarajevo- Zenica.