Najava konferencije Gender centra FBiH „Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici“

 • 20.11.2023.
 • Gender centar Federacije BiH obavještava da u utorak i srijedu (21. i 22. novembra/studenog 2023. godine) u Sarajevu organizira dvodnevnu konferenciju o temi  „Multidisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici“.

   

  Iz Gender centra FBiH ističu da se konferencija organizira u okviru implementacije projekta „Jačanje institucionalnih mehanizama za prevenciju, postupanje i zaštitu u slučajevima nasilja u porodici“ koji se provodi u okviru druge faze UN Women programa „Standardi i angažman za spriječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini“, koji finansijski podržava Švedska razvojna agencija SIDA.

   

  Cilj konferencije je, navode iz Gender centra FBiH, jačanje saradnje institucija, ustanova i nevladinih organizacija u preventivnom djelovanju i postupanju u slučajevima nasilja u porodici. Također cilj je provedba Zakona o zaštiti od nasilja u porodici s posebnim naglaskom na odredbe koje se odnose na uspostavu koordinacionih tijela, izradu programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici, te primjenu protokola o saradnji u ovoj oblasti.

   

  Napomena: Izjave za medije planirane su sutra (utorak, 21.11.2023. godine) u Hotelu Hills na Ilidži u 12:00 sati.

   

  Za sve dodatne informacije kontakt osoba je Fatima Bećirović, e-mail fatima.becirovic@gcfbih.gov.ba,  telefon 033/665-883, mobitel 061-721-755.

   

  Molimo da medijski pratite ovaj događaj!