Ministrica Vlaisavljević organizovala prijem za paraplivačke reprezentativce Zulfića i Barlova

 • 06.02.2024.
 • Ministrica Vlaisavljević organizovala prijem za paraplivačke reprezentativce Zulfića i Barlova

  Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević upriličila je danas, u Ministarstvu, prijem za bosanskohercegovačke paraplivačke reprezentativce, šampione Ismaila Zulfića i Ismaila Barlova, a nakon njihovih izuzetnih rezultata iz prethodnog perioda.

  Bila je ovo prilika da naši sportisti, zajedno s trenerom iz Plivačkog kluba „Spid“ Amelom Kapom, sumiraju izvrsnu prethodnu godinu u kojoj su ostvarili najbolje rezultate na nekoliko natjecanja, te  svoje impresije podijele s ministricom Vlaisavljević i pomoćnikom u Sektoru za sport Adnanom Džindom. Ministrica pohvalila izuzetan trud, volju i požrtvovanost dječaka, ali i njihovih roditelja i trenera Kape, koji, uprkos brojnim poteškoćama ne odustaju od cilja, rezultata i medalja – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva kulture i sporta

  Ministrica Vlaisavljević je, istakavši koliko su ponosa i radosti priuštili svima briljantnim uspjesima i dosadašnjim postignućima, obećala maksimalnu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta u predstojećem, kako su gosti istakli, ključnom razdoblju za Barlova i Zulfića.

  U ovoj godini dvojicu bh. paraplivače očekuju Evropsko seniorsko prvenstvo u Portugalu, Paraolimpijske igre u Parizu, te Svjetska serija u Italiji i Berlinu.

  - Zulfić, koji je do A norme za Evropsko seniorsko prvenstvo stigao na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u paraplivanju u Splitu, te se tako pridružio klupskom kolegi Ismailu Barlovu koji je ranije isplivao norme za Madeiru, govorio je o trenažnom procesu i sportskoj svakodnevnici, s obzirom da na treninge putuje iz Zenice, ali i brojnim drugim vještinama koje posjeduje, a kojima oduševljava, ne samo bosanskohercegovačku, nego i svjetsku javnost, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva kulture i sporta. Barlov i njegov otac Nihad su još jednom iskazali zahvalnost ministrici na dočeku koji je Federalno ministarstvo kulture i sporta priredilo u Ismailovu čast, nakon osvojene zlatne medalje na mitingu Svjetske serije u paraplivanju, u Egiptu – navodi se u saopćenju iz Ministarstva.

  Zaključak sastanka je da je neophodno sistemski riješiti status Ismaila Barlova, Ismail Zulfića, ali i svih drugih sportista kako ne bi dolazili u situaciju da zbog sistemskih propusta, njihov odlazak na svjetsku sportsku pozornicu ostane pod znakom pitanja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.