Ministrica Vlaisavljević i ambasador Sattler na sastanku o revitalizaciji Počitelja

  • 14.05.2024.
  • Ministrica Vlaisavljević i ambasador Sattler na sastanku o revitalizaciji Počitelja

    U Federalnom ministarstvu kulture i sporta održan je treći sastanak o revitalizaciji Počitelja na kojem su učestvovali federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Stergara i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler, kao i članovi Delegacije EU u BiH Petar Kraljević, Sanja Stanojević, Karel Lizerot i Elma Prcić. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Europske investicijske banke Josip Polić i gradonačelnika Čapljine Irena Bakalar Bulum.

    Iz Federalnog ministarstva kulture i sporta su podsjetili da su nakon pokretanja inicijative za revitalizaciju Počitelja u decembru 2023. godine održana dva sastanka predstavnika najodgovornijih institucija i osoba, a u skladu s propisanim nadležnostima djelovanja u prostoru nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. U saopćenju dodaju da je Ministarstvo poduzelo aktivnosti snimanja i izrade situacijske analize „Povijesnog gradskog područja Počitelj“.

    Ministrica Vlaisavljević se osvrnula na, do sada, realizirane aktivnosti, u skladu sa zaključcima s prethodnog radnog sastanka.

    - Prisutnima se  obratio ambasador Sattler, koji je zahvalio Ministarstvu na čelu s ministricom Vlaisavljević na istrajnosti i snazi u procesu realizacije utvrđenih ciljeva inicijative za revitalizaciju Počitelja, te do sada poduzetim konkretnim aktivnostima. Prilikom uvodne riječi ukazao je na važnost provođenja projekta iluminacije Gavran kapetanove kule i sportskog igrališta u Počitelju, kao prvih aktivnosti koje Delegacija Evropske unije u BiH planira podržati. Ambasador Sattler je informirao prisutne i o pripremi kulturnog događa koji će uskoro biti organiziran u Počitelju čime će biti ozvaničen početak ovog projekta – navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva.

    Direktor Stergar je prezentirao Analizu postojećeg stanja Povijesnog gradskog područja Počitelj.

    - Prema dostupnoj dokumentaciji i uvidom u funkcioniranje Počitelja, konstatirano je da ne postoji strategija planiranja turističke ponude grada Počitelja s postavljenim i definiranim kratkoročnim i dugoročnim strateškim ciljevima, plan upravljanja zaštićenom Povijesnim gradskim područjem, niti se upravlja gradskom jezgrom Počitelja. Stergar je također istakao kako ne postoji organizirano djelovanje niti u jednom segmentu funkcioniranja zaštićene povijesne jezgre – piše u saopćenju Ministarstva.

    Direktor Stergar je istakao da je prema mišljenju Zavoda potrebno obezbijediti sigurnost posjetilaca u smislu stabilnosti svih zidanih struktura i objekata zbog kojih Počitelj i jeste tako vrijedan. Potrebni su strateški pristup revitalizaciji i konzervatorsko – restauratorski projekti obnove u kojima će se definirati namjena i programska aktivnost javnih objekata s definiranim upravljačkim tijelom koje će se brinuti o tekućem održavanju i očuvanju cjeline.

    Tokom sastanka je zaključeno da neke od definiranih aktivnosti treba izvršiti u najkraćem vremenskom periodu, te su utvrđeni rokovi za njihovu realizaciju, a dogovoreno je da će se sljedeći sastanak organizirati nakon realiziranja dogovorenih aktivnosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.