БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Министрица Влаисављевић и амбасадор Саттлер на састанку о ревитализацији Почитеља

  • 14.05.2024.
  • Министрица Влаисављевић и амбасадор Саттлер на састанку о ревитализацији Почитеља

    У Федералном министарству културе и спорта одржан је трећи састанак о ревитализацији Почитеља на којем су учествовали федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић, директор Завода за заштиту споменика Роберта Стергара и специјални представник Европске уније у БиХ Johann Sattler, као и чланови Делегације ЕУ у БиХ Петар Краљевић, Сања Станојевић, Карел Лизерот и Елма Прцић. Састанку су присуствовали и представници Еуропске инвестицијске банке Јосип Полић и градоначелника Чапљине Ирена Бакалар Булум.

    Из Федералног министарства културе и спорта су подсјетили да су након покретања иницијативе за ревитализацију Почитеља у децембру 2023. године одржана два састанка представника најодговорнијих институција и особа, а у складу с прописаним надлежностима д‌јеловања у простору националних споменика Босне и Херцеговине. У саопћењу додају да је Министарство подузело активности снимања и израде ситуацијске анализе „Повијесног градског подручја Почитељ“.

    Министрица Влаисављевић се осврнула на, до сада, реализиране активности, у складу са закључцима с претходног радног састанка.

    - Присутнима се  обратио амбасадор Sattler, који је захвалио Министарству на челу с министрицом Влаисављевић на истрајности и снази у процесу реализације утврђених циљева иницијативе за ревитализацију Почитеља, те до сада подузетим конкретним активностима. Приликом уводне ријечи указао је на важност провођења пројекта илуминације Гавран капетанове куле и спортског игралишта у Почитељу, као првих активности које Делегација Европске уније у БиХ планира подржати. Амбасадор Sattler је информирао присутне и о припреми културног догађа који ће ускоро бити организиран у Почитељу чиме ће бити озваничен почетак овог пројекта – наведено је у саопћењу Федералног министарства.

    Директор Стергар је презентирао Анализу постојећег стања Повијесног градског подручја Почитељ.

    - Према доступној документацији и увидом у функционирање Почитеља, констатирано је да не постоји стратегија планирања туристичке понуде града Почитеља с постављеним и дефинираним краткорочним и дугорочним стратешким циљевима, план управљања заштићеном Повијесним градским подручјем, нити се управља градском језгром Почитеља. Стергар је такођер истакао како не постоји организирано д‌јеловање нити у једном сегменту функционирања заштићене повијесне језгре – пише у саопћењу Министарства.

    Директор Стергар је истакао да је према мишљењу Завода потребно обезбиједити сигурност посјетилаца у смислу стабилности свих зиданих структура и објеката због којих Почитељ и јесте тако вриједан. Потребни су стратешки приступ ревитализацији и конзерваторско – рестаураторски пројекти обнове у којима ће се дефинирати намјена и програмска активност јавних објеката с дефинираним управљачким тијелом које ће се бринути о текућем одржавању и очувању цјелине.

    Током састанка је закључено да неке од дефинираних активности треба извршити у најкраћем временском периоду, те су утврђени рокови за њихову реализацију, а договорено је да ће се сљедећи састанак организирати након реализирања договорених активности, саопћено је из Федералног министарства културе и спорта.