Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

 • 19.04.2024.
 • Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

  Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Mostar, gdje je razgovarala s brojnim privrednicima, predstavnicima iz turističkog i sektora okoliša, akademske zajednice i institucija.

  Tokom posjete, ministrica je razgovarala sa dekanom Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivanom Ostojićem i dekanesom Agromediteranskog fakulteta Univerziteta ''Džemal Bijedić'' Alisom Hadžiabulić u vezi s zajedničkim projektima na zaštiti životne sredine, kao i o važnosti agroturizma kao razvojne priče.

  Ministrica Pozder je razgovarala i sa direktorom Federalnog agromediteranskog zavoda Markom Ivankovićem koji je govorio o važnosti brendiranja i uspostavi oznake izvornosti ekstra djevičanskog maslinova ulja Hercegovine, a na čemu radi Hercegovačka udruga uljara i maslinara. Projekti koji će brendirati Bosnu i Hercegovinu u turizmu itekako su važni posebno ako imamo na umu otvaranje pregovora s EU i zaštitu naših proizvoda i prepoznatljivosti.

  Također, tokom posjete Mostaru ministrica je posjetila i Sajam privrede gdje je razgovarala s premijerom Zapadnohercegovačkog kantona Predragom Čovićem, ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona Zvonimirom Širićem, kao i ostalim predstavnicima institucija iz HNK i ZHK.

  Na Sajmu se ministrica sastala i sa predsjednikom Biciklističkog saveza BiH i predsjednikom Udruženja za promicanje biciklizma "Hercegovina bicikl" Tonijem Zorićem. Istakli su važnost da biciklizam bude prepoznat kao važan turistički brend Bosne i Hercegovine koja za to ima sve prirodne i druge potencijale, poput kulturno-historijskog naslijeđa.

  Na Sajmu je Pozder razgovarala i sa Marijom Ćeskić iz firme Coral d.o.o. koja je ministrici prezentirala markentiške aktivnosti ove kompanije i potrebe stvaranja dobrih poslovnih priča u Bosni i Hercegovini, što je preduslov za veće strane investicije koje će značiti i bolje prilike za turističku privredu.

  - Mi želimo da turizam bude razvojna priča, a ne socijalna kako je dugo vremena tretirana. Sajam nam pokazuje da to i tržište i privreda traže, te nam je važno da Federalno ministarstvo okoliša i turizma ima takav pristup i da najbolji način odgovori potrebama ljudi koji žive turizam i okoliš - izjavila je ministrica Pozder.

  Takav pristup je potvrdio i generalni tajnik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo BiH u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Darko Pehar, jer VTK turizam projicira i pozicionira kao jaku granu privrede, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.