Министрица Поздер у Мостару: Туризам из социјалне претварати у развојну причу

 • 19.04.2024.
 • Министрица Поздер у Мостару: Туризам из социјалне претварати у развојну причу

  Федерална министрица околиша и туризма Насиха Поздер посјетила је данас Мостар, гдје је разговарала с бројним привредницима, представницима из туристичког и сектора околиша, академске заједнице и институција.

  Током посјете, министрица је разговарала са деканом Агрономског и прехрамбено-технолошког факултета Свеучилишта у Мостару Иваном Остојићем и деканесом Агромедитеранског факултета Универзитета ''Џемал Биједић'' Алисом Хаџиабулић у вези с заједничким пројектима на заштити животне средине, као и о важности агротуризма као развојне приче.

  Министрица Поздер је разговарала и са директором Федералног агромедитеранског завода Марком Иванковићем који је говорио о важности брендирања и успостави ознаке изворности екстра дјевичанског маслинова уља Херцеговине, а на чему ради Херцеговачка удруга уљара и маслинара. Пројекти који ће брендирати Босну и Херцеговину у туризму итекако су важни посебно ако имамо на уму отварање преговора с ЕУ и заштиту наших производа и препознатљивости.

  Такођер, током посјете Мостару министрица је посјетила и Сајам привреде гдје је разговарала с премијером Западнохерцеговачког кантона Предрагом Човићем, министром просторног уређења, градитељства и заштите околиша Западнохерцеговачког кантона Звонимиром Ширићем, као и осталим представницима институција из ХНК и ЗХК.

  На Сајму се министрица састала и са предсједником Бициклистичког савеза БиХ и предсједником Удружења за промицање бициклизма "Херцеговина бицикл" Тонијем Зорићем. Истакли су важност да бициклизам буде препознат као важан туристички бренд Босне и Херцеговине која за то има све природне и друге потенцијале, попут културно-хисторијског наслијеђа.

  На Сајму је Поздер разговарала и са Маријом Ћескић из фирме Цорал д.о.о. која је министрици презентирала маркентишке активности ове компаније и потребе стварања добрих пословних прича у Босни и Херцеговини, што је предуслов за веће стране инвестиције које ће значити и боље прилике за туристичку привреду.

  - Ми желимо да туризам буде развојна прича, а не социјална како је дуго времена третирана. Сајам нам показује да то и тржиште и привреда траже, те нам је важно да Федерално министарство околиша и туризма има такав приступ и да најбољи начин одговори потребама људи који живе туризам и околиш - изјавила је министрица Поздер.

  Такав приступ је потврдио и генерални тајник Групације за туризам и угоститељство БиХ у Вањскотрговинској комори БиХ Дарко Пехар, јер ВТК туризам пројицира и позиционира као јаку грану привреде, саопћено је из Федералног министарства околиша и туризма.