Ministrica Duraković na Konferenciji o zaštiti sigurnosti djece i mladih u ustanovama u FBiH

  • 28.11.2023.
  • Ministrica Duraković na Konferenciji o zaštiti sigurnosti djece i mladih u ustanovama u FBiH

    Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, saopćeno je iz resornog ministarstva, učestvovala je na Konferenciji "Zaštita sigurnosti djece i mladih u ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine" u organizaciji SOS Dječijih sela BiH koja je danas održana u Sarajevu. 

    - Ova vrlo važna konferencija uključuje prezentacije primjera iz SOS Dječijih sela i drugih ustanova, naglašavajući kako ljubav, briga i stručnost stvaraju pozitivne promjene. Konferencija je također važna, jer se raspravlja o primjeni inovativnih metodologija u obrazovno-odgojnim ustanovama, s ciljem pružanja kvalitetnog obrazovanja i odgoja svakom djetetu - naglasila je ministrica Duraković.

    Ministrica je izrazila opredijeljenost Ministarstva u podršci projektima koji unapređuju obrazovno-odgojne uvjete za svu djecu. Naglasila je i da će ova tematika biti prioritet u dodjeli sredstava u narednim godinama, te podsjetila na važnost prepoznavanja mogućnosti kod svih relevantnih institucija za poboljšanja i pronalaženja najboljih načina za osiguranje sigurnosti i blagostanja djece.

    - Ova konferencija predstavlja ne samo razmjenu znanja, već obavezu za unapređenje praksi i ciljeva usmjerenih na bolju budućnost djece pod društvenom zaštitom. Ova djeca su naša obaveza i mi kao društvo nosimo odgovornost da ih izvedemo na pravi put - istakla je ministrica Duraković, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.