Ministar Ramić s gradonačelnikom Kadrićem: Počinje realizacija dva važna infrastrukturna projekta

 • 18.08.2022.
 • Ministar Ramić s gradonačelnikom Kadrićem: Počinje realizacija dva važna infrastrukturna projekta

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Vladu Brčko distrikta BiH gdje je sa gradonačelnikom Esed Kadrićem potpisao ugovore za dva infrastrukturna projekta koji će biti realizirani u mjesnim zajednicama Šatorovići i Boderište.

  Provedbom ovih ugovora bit će adaptiran i rekonstruisan krov na JU XV Osnovna škola u Šatorovićima, kao i saniran objekt ambulante i matičnog ureda u Boderištu. Projekte sufinansiraju Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Vlada Brčko distrikta BiH.

  Ovom prilikom, ministar Ramić i gradonačelnik Kadrić posjetili su XV Osnovnu školu gdje su s menadžmentom škole razgovarali o uslovima u kojim učenici pohađaju nastavu, kao i ambulantu čija rekonstrukcija uskoro počinje.

  - Završavamo dva važna projekta koji su direktna korist za stanovništvo u ove dvije mjesne zajednice. Posebno nas raduje da ćemo s Vladom Brčko distrikta BiH sufinansirati sanaciju krova na osnovnoj školi. Ono što dodatno opravdava ovaj projekat je preko 100 učenika koji pohađaju školu, od kojih su većina iz povratničke populacije. Sanacijom ambulante i matičnog ureda učinit ćemo ugodnijim dolazak i boravak mještana iz Boderišta. S gradonačelnikom Kadrićem smo razgovarali i o budućim zajedničkim projektima koji su značajni za ovaj kraj. Brčko je simbol zajedničkog života – rekao je ministar Ramić.

  Gradonačelnik Kadrić zahvalio se Vladi Federacije BiH i ministru Ramiću na dosadašnjoj podršci, kao i  izdvojenim sredstvima, te izrazio nadu da će uspješna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

  - Zahvaljujemo Vladi Federacije BiH na pomoći  rekonstrukcije krova u XV Osnovnoj školi u Šatorovićima, te sanaciji ambulante i matičnog ureda u mjesnoj zajednici Boderište.  Za školu u Šatorovićima je izdvojeno 60.000 KM, a u MZ Boderište oko 40.000 KM - rekao je gradonačelnik Esed Kadrić.  

  Također je podsjetio da je Vlada Brčko distrikta BiH aplicirala na javni poziva Federalnog ministarstva „Izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata značajnu za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Bosne i Hercegovine za 2022. i 2023.“, čime je omogućena finansijska podrška ovim projektima.

  - Vjerujem da ćemo i u narednom periodu učestvovati u sličnim projektima koje Federalna vlada planira da pokrene. Realizovanje ova dva projekta u Brčkom svjedoče da Vlada Federacije BiH vodi računa o ravnomjernom razvoju cijelog prostora BiH - naglasio je gradonačelnik Kadrić.