Ministar Martić u radnoj posjeti Općini Ljubuški: Za projekte u ZHK izdvojeno preko milion KM

 • 27.07.2022.
 • Ministar Martić u radnoj posjeti Općini Ljubuški: Za projekte u ZHK izdvojeno preko milion KM

  Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić boravio je u u radnoj posjeti Općini Ljubuški. U Gradskoj upravi Ljubuškog ugostio ih je gradonačelnik Vedran Markotić. Tim povodom upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinansiranju osam projekta iz Zapadno-hercegovačkog kantona koje je podržalo Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 1.269.100,61 KM.

  Ministar Martić se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i istaknuo kako su projekti iz Ljubuškog, Gruda, Posušja i Širokog Brijega imali pravovremene i kvalitetno popunjene aplikacije zahvaljujući kojima su ispunili formalno pravne uslove iz javnog poziva Ministarstva i omogućili si finansijsku podršku od preko milion KM.

  - Federalnom ministarstvu prostornog uređenja odobrena su veća finansijska sredstva iz Budžeta FBiH 2022. godinu, tako da smo bili u mogućnosti podržati vaše projekte sa značajno većim iznosima nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Uvjereni smo da će ova podrška, nakon realizacije projekata, biti od koristi svim građanima Zapadno-hercegovačkog kantona –rekao je ministar Martić.

  Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić se uime svih prisutnih predstavnika općina i gradova iz Zapadno-hercegovačkog kantona zahvalio ministru Martiću na dodijeljenim sredstvima za sufinansiranju projekata iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, te oblasti utopljavanja zgrada radi uštede energije i zaštite nacionalnih spomenika.

  Potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHK Miroslav Ramljak, načelnici općina Grude Ljubo Grizelj i Posušje Ante Begić, te predstavnik Ureda gradonačelnika Širokog Brijega Ivo Pavković, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dario Knezović, župnik Župe sv. Mihovila Drinovci fra Josip Mioč, kao i sekretar Federalnog ministarstva prostornog uređenja Josip Nikolić i zamjenik ministra Zdravko Buljeta.

  Uz navedene potpisnike, u Ljubuškom su ugovore za projekte iz Hercegovačko-neretvanskog kantona popisali načelnik Općine Čitluk Marin Radišić za projekt „Utopljavanje OŠ Bijakovići“, kao i ovlaštena zastupnica Grada Čapljine Marija Proleta za projekte „Provođenje mjere energetske efikasnosti u zgradi Gradske uprave Čapljina“ i “Izrada elaborata konstruktivne sanacije i saniranje krova kule Gavrankapetanovića u Počitelju sa arhitektonskim osvjetljenjem“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.