Ministar Džindić: Značajno se približavamo zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru

 • 27.07.2022.
 • Ministar Džindić: Značajno se približavamo zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru

  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić ocijenio je da se usvajanjem tri energetska zakona građanima omogućavaju niže cijene energije i da se približavamo EU standardima.

  Zahvalio je zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji su danas podržali tri nacrta zakona koji uređuju vrlo značajnu oblast u sektoru energije u Bosni i Hercegovini. To su zakoni o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i o električnoj energiji Federacije.

  - Usvajanjem ovih nacrta zakona značajno se približavamo zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru, pogotovo kada imamo na umu sve izazove koji su u ovim turbulentnim vremenima stavljeni pred energetski sektor, Federaciju BiH i u konačnici pred cijelu Bosnu i Hercegovinu. Za donošenje sva tri ova zakona obavezali smo se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i Sofijske deklaracije - poručio je Džindić.

  Ovim današnjim činom, naglašava, ispunjavamo zadaću da ćemo BiH postepeno integrisati u evropska energetska tržišta zasnovana na Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice. Također, ispunjavamo obavezu da kreiramo stabilan i jedinstven regulatorni okvir i tržišni prostor koji obezbjeđuje pouzdano snabdijevanje energijom i energentima i može privući investicije.

  Podržali smo Zelenu agendu za Zapadni Balkan i stoga ovim ispunjavamo i zajednički rad sa EU na cilju da do 2050. godine Evropa bude klimatski-neutralan kontinent.

  - Za donošenje sva tri ova zakona iz oblasti energije u Federaciji, ideja vodilja nam je bila ostvarenje jednog od osnovnih ciljeva, a to je stvaranje konkurentnog unutrašnjeg tržišta koje će svim građanima i kompanijama omogućiti niže cijene energije, veće standarde usluga, te koje će doprinijeti sigurnosti snabdijevanja i održivosti na okolinski prihvatljiv način - zaključio je Džindić.