Министар Џиндић: Значајно се приближавамо западноевропским стандардима у енергетском сектору

 • 27.07.2022.
 • Министар Џиндић: Значајно се приближавамо западноевропским стандардима у енергетском сектору

  Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић оцијенио је да се усвајањем три енергетска закона грађанима омогућавају ниже цијене енергије и да се приближавамо ЕУ стандардима.

  Захвалио је заступницима Представничког дома Парламента Федерације БиХ који су данас подржали три нацрта закона који уређују врло значајну област у сектору енергије у Босни и Херцеговини. То су закони о кориштењу обновљивих извора енергије и ефикасне когенерације, о енергији и регулацији енергетских дјелатности у ФБиХ и о електричној енергији Федерације.

  - Усвајањем ових нацрта закона значајно се приближавамо западноевропским стандардима у енергетском сектору, поготово када имамо на уму све изазове који су у овим турбулентним временима стављени пред енергетски сектор, Федерацију БиХ и у коначници пред цијелу Босну и Херцеговину. За доношење сва три ова закона обавезали смо се потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, Уговора о успостави Енергетске заједнице и Софијске декларације - поручио је Џиндић.

  Овим данашњим чином, наглашава, испуњавамо задаћу да ћемо БиХ постепено интегрисати у европска енергетска тржишта заснована на Уговору о успостави Енергетске заједнице. Такођер, испуњавамо обавезу да креирамо стабилан и јединствен регулаторни оквир и тржишни простор који обезбјеђује поуздано снабдијевање енергијом и енергентима и може привући инвестиције.

  Подржали смо Зелену агенду за Западни Балкан и стога овим испуњавамо и заједнички рад са ЕУ на циљу да до 2050. године Европа буде климатски-неутралан континент.

  - За доношење сва три ова закона из области енергије у Федерацији, идеја водиља нам је била остварење једног од основних циљева, а то је стварање конкурентног унутрашњег тржишта које ће свим грађанима и компанијама омогућити ниже цијене енергије, веће стандарде услуга, те које ће допринијети сигурности снабдијевања и одрживости на околински прихватљив начин - закључио је Џиндић.