Ministar Džindić: Vlada FBiH donijela odluku o subvenciji za račune električne energije

 • 28.07.2022.
 • Ministar Džindić: Vlada FBiH donijela odluku o subvenciji za račune električne energije

  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, kazao je da je Vlada FBiH donijela odluku o pomoći ili subvenciji za račune električne energije za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

  Napomenuo je da su prošle sedmice održani sastanci sa direktorima Elektroprivrede Sarajevo i Elektroprivrede HZHB, s kojima je razmatrano nekoliko modela djelovanja, a na kraju je donijeta odluka da se koristi model iz 2011. godine koji je najlakši za implementiranje.

  - Vlada FBiH danas je donijela odluku kojom će se oko 70.000 korisnika u narednih pet mjeseci dodijeljivati 20 KM, a to je direktna mjera od 100 KM po porodici. Ostaje na snazi mjera iz 2011. godine od plus pet KM, odnosno plus sedam vezano za Elektroprivredu HZHB koja se neće ukidati i nakon isteka od pet mjeseci - kazao je Džindić.

  Dodao je da su obje elektroprivrede u ovu namjenu izdvojile oko deset miliona KM, te da je isti model ponuđen i Vladi KS za subvencioniranje plina za građane Kantona Sarajevo, s obzirom da se u ovom kantonu koristi 80 posto plina.

  - Nadam se da će Vlada KS ovaj model razmotriti do 22. augusta, kada je zakazan novi sastanak, te ući u proceduru subvencioniranja - zaključio je ministar Džindić.