Ministar Džindić obišao Operator-Terminale FBIH u Bihaću: Nastavljamo sa snažnim investicijama u terminale FBiH

 • 02.09.2022.
 • Ministar Džindić obišao Operator-Terminale FBIH u Bihaću: Nastavljamo sa snažnim investicijama u terminale FBiH

  Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić danas je u Bihaću posjetio Operator Terminali Federacije BiH gdje se sastao s predsjednikom Uprave OTF-a Hermedinom Zornićem.

  - Izuzetno sam zadovoljan što mogu najaviti nastavak snažnih investicija u terminale FBiH najavljene još prije energetske krize. Nakon rekonstrukcije i puštanja u rad terminala u Živinicama, te početka rekonstrukcije terminala u Sarajevu, danas možemo najaviti da će do kraja godine početi radovi na rekonstrukciji naftnih terminala u Bihaću, a počele su pripreme i za rekonstrukciju terminala u Mostaru - kazao je ministar Džindić. 

  - Naša vizija je da moramo biti energetski nezavisni. Ono što smo najavili prije četiri godine polako se ostvaruje i u narednom periodu ćemo okončati investicioni ciklus i imaćemo funkcionalne naftne terminale u velikim centrima u četiri kantona - dadao je ministar.

  Nakon završetka ciklusa investiranja Federacija BiH će imati više od 220 miliona litara naftnih derivata rezervi čime ce zadovoljiti sve direktive i upute evropskih institucija.

  Investicionim ciklusom od preko 100 miliona konvertibilnih maraka prvi put ćemo nakon ratnih dešavanja imati funkcionalne naftne terminale na području cijele FBiH.