Ministar Delić posjetio djevojku kojoj je Ministarstvo sufinansiralo nabavku najsavremenijeg slušnog aparata

  • 03.03.2024.
  • Ministar Delić posjetio djevojku kojoj je Ministarstvo sufinansiralo nabavku najsavremenijeg slušnog aparata

    Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Udruženje gluhih Kantona Sarajevo povodom obilježavanja Svjetskog dana uha i sluha. Tom prilikom upoznao se sa djevojkom Bojanom, koja je zbog bolesti već u drugoj godini života počela gubiti sluh, da bi u 18. godini ostala potpuno bez sluha, saopćeno je iz Ministarstva. 

    Kako se navodi u saopćenju, Bojana nema roditelje, a njena želja za životom i školovanjem motivacija je njenim kolegama i prijateljima u ovom udruženju, koji su u novembru prošle godine aplicirali na program podrške Federalnog ministarstva rada i socijalne politike kako bi joj obezbijedili slušni aparat s kojim može nesmetano studirati i raditi. 

    - Povodom Svjetskog dana uha i sluha, želim istaknuti važnost osiguravanja jednakih prilika za sve, posebno uključujući osobe sa invaliditetom. Zvučno okruženje igra ključnu ulogu u životu svakog pojedinca, ali posebno je važno za one koji se suočavaju s izazovima gubitka sluha. Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike nastoji osigurati da osobe s invaliditetom imaju pristup svim potrebnim resursima kako bi im se omogućio puni i aktivni život u zajednici. Podržavamo inicijative koje promiču svijest o zivotu s invaliditetom i pružaju podršku osobama sa invaliditetom u ostvarivanju njihovih potencijala. I ove godine imamo nekoliko programa sufinansiranja programa, aktivnosti i projekata neprofitnih organizacija koje pružaju podršku osobama sa invaliditetom jer samo zajedničkim naporima možemo stvoriti inkluzivno društvo u kojem se svaka osoba osjeća prihvaćeno i podržano - poručio je ministar Delić povodom Međunarodnog dana uha i sluha.

    Kako se navodi u saopćenju, ovo je ujedno i poziv svim organizacijama i udruženjima da slijede primjer Udruženja gluhih Kantona Sarajevo i na programe podrške Federalnog ministarstva rada i socijalne politike prijavljuju programe i aktivnosti koji će poboljšati kvalitet života njihovih članova.