Ministar Dedić i pomoćnik ministra Terzo posjetili Izačić

 • 14.08.2022.
 • Ministar Dedić i pomoćnik ministra Terzo posjetili Izačić

  Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo posjetili su Izačić u Bihaću. Ovom prilikom ministar Dedić i pomoćnik Terzo prisustvovali su 30. tradicionalnoj manifestaciji „Izačiću, ponosan mi budi“.

   

  Pomoćnik Terzo je u svom obraćanju istakao da je obilježavanje 30. godišnjice herojske borbe mještana Izačića u odbrani Bihaća i Bosne i Hercegovine sjećanje na najbolje sinove, ali i podsjećanje budućim gerenacijama o onome šta se desilo.

   

  - Nastavit ćemo podržavati izgradnju spomen obilježja širom BiH, baš kao što smo usvojili izmjene zakona kojim smo poboljšali status djece, supruga i roditelje šehida, kao i cjelokupne boračke populacije – rekao je Terzo i istakao da će Vlada Federacije BiH i dalje nastaviti podržavati projekte u Krajini.

   

  Terzo je dodao da se ne smije zaboraviti herojstvo svih onih koji su dali živote i svoju mladost za slobodu koju danas imamo.

   

  - Budimo ponosni na svoju državu i put koji smo prošli. Bosne i Hercegovina je naša jedina domovina, država u kojoj su živjeli naši  preci i u kojoj će živjeti naši potomci. Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o našoj pravednoj borbi i da ne dozvolimo da ta istina ikada bude ugrožena – rekao je pomoćnik Terzo.

   

  Ministar Dedić istakao je da mu je čast što prisustvuje 30. tradicionalnoj manifestaciji „Izačiću, ponosan mi budi“. Kazao je da je ovaj kraj dao 88 šehida i devet civilnih žrtava rata za našu današnju slobodu.

   

  - Mi smo kao Vlada u ovom mandatu, u odnosu na sve ranije mandate, najviše finansijskih sredstava dali za budžet Unsko-sanskog kantona, za budžete naših gradova i općina, za infrastrukturne projekte. Isto tako su danas naknade boračkim populacija, penzionerima, socijalnim kategorijama i poljoprivrednicima redovne. One se i povećavaju – rekao je ministar Dedić i dodao da će se raditi na tome da se te naknade i dalje nastave povećavati, a sve s ciljem poboljšanja životnog standarda svakog stanovnika naše države.