Jačanje prijateljskih odnosa

 • 13.12.2007.
 • Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković danas je primio tursku delegaciju koja u našoj zemlji boravi povodom bratimljenja općine Alacati iz Izmira i grada Jajca.

  Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković danas je primio tursku delegaciju koja u našoj zemlji boravi povodom bratimljenja općine Alacati iz Izmira i grada Jajca.

   U delegacij su počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak i načelnik općine Alacati Muhittin Dalgić.

   Razgovarano je o saradnji dvije prijateljske zemlje čemu je potvrda čin bratimljenja sa gradom Jajcem općine Alacati. Gosti iz Turske istakli su i saradnju Univerziteta u Sarajevu sa Univerzitetom u Izmiru kao i programe saradnje u ostalim oblastima. U narednom periodu saradnja sa BiH namjerava se širiti i jačati.

  Premijer Branković pozdravio je ovo povezivanje sa Jajcem koje ima dugu tradiciju i kandidat je za listu UNESK-a. U narednom periodu se u Federaciji planira rea,lizacija značajnih projekata vezanih za obnovu cesta i izgradnju energetskih objekata kao i na stvaranju uvjeta za održivi povratak izbjeglica i raseljenih osoba sa područja RS-a.

  -Vladini projekti su usmjereni na stvaranje povoljnijih uvjeta života u svim dijelovima naše zemlje.- istakao je federalni premijer.