FUZIP: Zabranjen rad šest nargila barova u Tuzlanskom kantonu

 • 18.11.2022.
 • Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da je izvršen usmjeren inspekcijski nadzor nad prometovanjem duhanskih preređevina - nargila u šest ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona (Tuzla, Banovići i Živinice).

   

  Ovaj nadzor su, u periodu od 15. do 17.11.20222. godine, izvršili tržišni inspektorat ove uprave i Sektor za provođenje propisa Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje, svako u okviru svojih nadležnosti, a uz podršku pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona.

   

  Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su subjektima nadzora izdali šest prekršajnih naloga i šest rješenja o zabrani rada. Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje su, zbog nezakonitog prometa duhanskih prerađevina, privremeno oduzeli 67,5 kg duhanskih prerađevina (nargila) u vrijednosti od 16.875 KM i izdali pet prekršajnih naloga.

   

  - U skladu s članom 3. stav (3) Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti, a koje se uobičajeno obavljaju uz ugostiteljsku djelatnost (prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga bilijara, boćanja, kuglanja, tenisa i slično), u skladu s posebnim propisima. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da kontrolisani subjekti nadzora obavljaju kontrolisanu djelatnost suprotno izdatom odobrenju od strane nadležnog općinskog organa, odnosno da nemaju odobrenje za prometovanje duhanskih prerađevina - nargila, zbog čega im je obavljanje djelatnosti zabranjeno - obrazložio je glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju Elmir Ramić.

   

  Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove istaknuto je da će ove zajedničke  aktivnosti biti nastavljene.