ФУЗИП: Забрањен рад шест наргила барова у Тузланском кантону

 • 18.11.2022.
 • Федерална управа за инспекцијске послове саопћила је да је извршен усмјерен инспекцијски надзор над прометовањем духанских преређевина - наргила у шест угоститељских објеката на подручју Тузланског кантона (Тузла, Бановићи и Живинице).

   

  Овај надзор су, у периоду од 15. до 17.11.20222. године, извршили тржишни инспекторат ове управе и Сектор за провођење прописа Група за спрјечавање кријумчарења и прекршаја Управе за индиректно опорезивање, свако у оквиру својих надлежности, а уз подршку припадника МУП-а Тузланског кантона.

   

  Због обављања дјелатности супротно важећем одобрењу за рад, федерални инспектори су субјектима надзора издали шест прекршајних налога и шест рјешења о забрани рада. Инспектори Управе за индиректно опорезивање су, због незаконитог промета духанских прерађевина, привремено одузели 67,5 кг духанских прерађевина (наргила) у вриједности од 16.875 КМ и издали пет прекршајних налога.

   

  - У складу с чланом 3. став (3) Закона о угоститељској дјелатности, угоститељ може обављати и друге дјелатности које служе обављању угоститељске дјелатности, а које се уобичајено обављају уз угоститељску дјелатност (продаја новина и часописа, духанских прерађевина, пружање услуга билијара, боћања, куглања, тениса и слично), у складу с посебним прописима. Инспекцијским надзором је утврђено да контролисани субјекти надзора обављају контролисану дјелатност супротно издатом одобрењу од стране надлежног опћинског органа, односно да немају одобрење за прометовање духанских прерађевина - наргила, због чега им је обављање дјелатности забрањено - образложио је главни федерални тржишни инспектор по овлаштењу Елмир Рамић.

   

  Из Федералне управе за инспекцијске послове истакнуто је да ће ове заједничке  активности бити настављене.