FUZIP: Pojačati nadzor hrane u ljetnim mjesecima

  • 23.06.2023.
  • FUZIP: Pojačati nadzor hrane u ljetnim mjesecima

    Federalna uprava za inspekcijske poslove s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti  izdala je preporuku kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da u ljetnom periodu, odnosno uvjetima velikih vrućina, pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda, te vode za piće u vodooprskrbnim objektima, kupalištima i bazenima.

    Kako je saopćeno iz FUZIP-a, razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu.

    - Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći uzrok trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode, te je neophodno da sanitarne inspekcije, u okviru svojih ovlaštenja, poduzmu sve zakonom predviđene mjere, i po potrebi, putem ovlaštenih laboratorijskih ustanova, izvrše provjeru zdravstvene ispravnosti namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina – ističu iz FUZIP-a.

    Kako se navodi, FUZIP će putem federalnih inspektora za hranu i federalnih sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima tokom ljetnog perioda vršiti pojačane inspekcijske nadzore u prekograničnom prometu i kod subjekata u poslovanju sa hranom na području FBiH.

    - Sinergijskim djelovanjem sanitarnih inspekcija kroz pojačane nadzore, preventivno će se djelovati na zaštitu zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, čije su sprečavanje, suzbijanje i kontrola od nemjerljivog značaja za Federaciju BiH - napominju iz FUZIP-a.