Федерална управа за инспекцијске послове с циљем заштите здравља становништва од заразних болести издала је препоруку кантоналним министарствима здравства, кантоналним управама за инспекцијске послове, те кантоналним и опћинским санитарним инспекторима да у љетном периоду, односно увјетима великих врућина, појачају инспекцијски надзор у објектима производње, промета и складиштења лако кварљивих намирница, нарочито сладоледа, те воде за пиће у водоопрскрбним објектима, купалиштима и базенима.
Како је саопћено из ФУЗИП-а, разлог појачаних инспекцијских надзора јесте чињеница да су тровања храном честа појава у љетном периоду.
- Познато је да високе температуре погодују бржем расту и ширењу бактерија, које су најчешћи узрок тровања храном, а у коју доспијевају са загађених и прљавих површина, нечистих руку и одјеће, опреме, прибора и прљаве воде, те је неопходно да санитарне инспекције, у оквиру својих овлаштења, подузму све законом предвиђене мјере, и по потреби, путем овлаштених лабораторијских установа, изврше провјеру здравствене исправности намирница и воде, брисева руку упослених, радне одјеће и радних површина – истичу из ФУЗИП-а.
Како се наводи, ФУЗИП ће путем федералних инспектора за храну и федералних санитарних инспектора на граничним пријелазима током љетног периода вршити појачане инспекцијске надзоре у прекограничном промету и код субјеката у пословању са храном на подручју ФБиХ.
- Синергијским ђеловањем санитарних инспекција кроз појачане надзоре, превентивно ће се ђеловати на заштиту здравља становништва од заразних болести, чије су спречавање, сузбијање и контрола од немјерљивог значаја за Федерацију БиХ - напомињу из ФУЗИП-а.