FMT: Radnici u trgovinama korak bliže neradnoj nedjelji

 • 23.04.2024.
 • FMT: Radnici u trgovinama korak bliže neradnoj nedjelji

  Iz Federalnog ministarstva trgovine saopćeno je da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini i na taj način dao “zeleno svjetlo” za prijedlog da se u Federaciji uvede neradna nedjelja.

   

  Iz Ministarstva navode da je najviše pažnje izazvao član 17. Nacrta koji propisuje radno vrijeme prodajnih objekata tako da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje.

   

  - Usvojeni Nacrt zakona praktično sublimira sva ranija rješenja u sferi obavljanja djelatnosti trgovine, ali i uvodi sasvim nove odredbe i mjere koje se nisu mogle sprovesti izmjenama i dopunama važećeg propisa. Predložena je neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata. Definisali smo i izuzetke - rekao je federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

   

  Predloženo je da se neradna nedjelja ne odnose na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima. 

   

  Ministar Hasičević podsjetio je da je nekoliko gradova u Federaciji uvelo neradnu nedjelju, te da su u praksi evidentirana različita rješenja po pitanju određivanja i rasporeda radnog vremena, a koje su donosili svojim uredbama kantoni, gradovi i opštine.

   

  - Namjera je ujednačiti propise na području cijele Federacije - kazao je, između ostalog, ministar Hasičević.

   

  Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini, između ostalog, uređuju se uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, preciziraju prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, način formiranja i isticanja cijena, otvara se mogućnost za elektronsku trgovačku evidenciju, kao i praćenja trgovine i tržišta. Također propisuju se pravila za one koji se bave e-trgovinom, kao i mjere zabrane nepoštenog trgovanja, nadzor i upravne mjere, te upravni i inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona.

   

  O usvojenom Nacrtu izjasniti će se i Dom naroda Parlamenta FBiH, nakon čega će biti obavljena javna rasprava u roku od 60 dana.

   

  Iz Ministarstva navode da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH, po skraćenom postupku, usvojio i izmjene Zakona o kontroli cijena. Zakon o kontroli cijena donesen je 1996. godine, a i uz manje izmjene iz 2008. godine, kazne propisane za prekršitelje ovog zakona su bile minimalne i nisu davale rezultat. S ciljem postizanja preventivnog učinka predloženim izmjenama, za prekršaj iz člana 14. Zakona o kontroli cijena, pravno lice bi trebalo plaćati 6.000 KM, umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000 KM iznosila bi 30.000 KM.

   

  Ministar Hasičević podsjetio je da se Zakon o kontroli cijena primjenjuje samo u vanrednim situacijama poput poplava ili drugih nepogoda, kada Vlada Federacija BiH proglasi vanredno stanje.

   

  - Nulta je stopa tolerancije prema prekršiteljima zakona, odnosno onima koji imaju namjeru profitirati na nezakonit način u tim situacijama - kazao je ministar Hasičević.