FMROI: U općini Pale deset porodica dobilo ključeve stanova

 • 26.09.2022.
 • FMROI: U općini Pale deset porodica dobilo ključeve stanova

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u općini Pale u Federacija BiH prisustvovao uručenju ugovora za deset porodica korisnika kolektivnih,  alternativnih smještaja i porodica iz ranjivih kategorija.

   

  Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto na području Federacije BiH.

   

  Na području Federacije BiH u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta sa ukupno 351 stambenom jedinicom za devet podprojekata koji se realiziraju na području Bihaća, Gračanice, Mostara, Čapljine, Živinica i Lukavca, kao i na području Ključa, Kalesije i Foče-Ustikoline.

   

  Do sada je završena sanacija i izgradnja objekata za 27 podprojekata sa ukupno 653 stambene jedinice. Od čega je useljeno 507 stambene jedinice, a do kraja godine planira se useljenje za još 146 porodica u nove stambene jedinice u općinama Velika Kladuša, Čelić, Goražde, Mostar i Ilidža.

   

  Uručenju ugovora su prisustvovali su i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća i načelnik općine Pale FBiH Almin Ćutuk, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.