FMROI: Počinje obnova 100 povratničkih kuća u Doboju

 • 24.09.2022.
 • FMROI: Počinje obnova 100 povratničkih kuća u Doboju

  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je ugovore o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica za 100 povratničkih porodica u Doboju.

  Programom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica vrši se obnova i rekonstrukcija stambenih jedinica povratnicima, raseljenim osobama i izbjeglicama.

  - Stotinu porodica u Doboju završit će izgradnju svojih domova. To znači da su riješili osnovno pitanje u svome životu. To je životni san svakom čovjeku. Važno je napomenuti da je Grad Doboj jedina lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja sufinansira izgradnju stambenih jedinica. Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora je preko 976.000 KM. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sufinansira sa 51 posto, dok Grad Doboj učestvuje s preostalih 49 posto. Ovo je prilika da istaknemo dobru saradnju gradske uprave s Ministarstvom. Pored stambenih jedinica zajednički realiziramo i izgradnju infrastrukture i druge zajedničke projekte – rekao je ministar Ramić.

  Jedan od korisnika ovog programa Ministarstva je Nadid Kavazaović iz dobojskog naselja Pridjel.

  - Pripadamo šehidskoj porodici, živim s majkom, suprugom i djecom. Otac sam troje djece, stoga nam je bila neophodna nadogradnja kuće, koja trenutno nije uslovna za boravak cijele moje porodice. Uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Gradske uprave Doboja  riješili smo i taj naš najveći problem. Time smo odlučniji da ovdje ostanemo i razvijamo svoju porodicu - kazao je Kavazović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.