FMON/Z: Čestitka povodom Svjetskog dana nastavnika – 5. oktobar/listopad

  • 04.10.2022.
  • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita Svjetski dan nastavnika – 5. oktobar/listopad, te izražava zahvalnost svim prosvjetnim radnicima za nesebičan trud, zalaganje, posvećenost i istrajnost u odgajanju i obrazovanju djece i mladih, saopćeno je iz ovog ministarstva.

    UNESCO ove godine obilježava Svjetski dan nastavnika pod sloganom „Transformacija obrazovanja počinje od nastavnika“, a posvećen je svim prosvjetnim radnicima, od nastavnika predškolskog odgoja i obrazovanja, nastavnika i prosvjetnih radnika koji rade u osnovnim i srednjim školama, do profesora i predavača na visokoškolskim ustanovama.

    Iz Ministarstva ističu da je Dan nastavnika prilika za promociju UNESCO/ILO Preporuke o statusu nastavnika, koja je bila prvi međunarodni dokument koji je ukazao na ulogu onih koji rade u oblasti obrazovanja i njihovu društvenu važnost. Budući da se obilježava u cijelom svijetu, Svjetski dan nastavnika je prilika da se na međunarodnom nivou razmatra napredak u promišljanju o načinima kako se suprotstaviti svim izazovima na putu za unapređenje nastavničke profesije. Jedan od ciljeva obilježavanja ovog značajnog datuma je isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika, odgajatelja, profesora, njihovog uticaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti nastavničke profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci.

    Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti opredjeljeno je za podršku poboljšanju kvaliteta obrazovanja u Federaciji BiH, nastavnicima i učenicima, a svoju posvećenost unapređenju obrazovanja pokazuje kroz nekoliko programa Ministarstva. Riječ je o podršci školovanju djece romske nacionalnosti, te podršci najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH, kao i projektu nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe. Također, Ministarstvo pruža podršku programima razvijanja funkcionalnih znanja i vještina djece predškolskog uzrasta i učenika javnih osnovnih i javnih srednjih škola, kao i uvezivanje radnog staža prosvjetnim radnicima koji su radili u eksteritorijalnim školama za vrijeme i poslije rata u BiH, saopćeno je iz ovog federalnog ministarstva.