ФМОН/З: Честитка поводом Свјетског дана наставника – 5. октобар/листопад

  • 04.10.2022.
  • Федерално министарство образовања и науке/знаности честита Свјетски дан наставника – 5. октобар/листопад, те изражава захвалност свим просвјетним радницима за несебичан труд, залагање, посвећеност и истрајност у одгајању и образовању дјеце и младих, саопћено је из овог министарства.

    УНЕСЦО ове године обиљежава Свјетски дан наставника под слоганом „Трансформација образовања почиње од наставника“, а посвећен је свим просвјетним радницима, од наставника предшколског одгоја и образовања, наставника и просвјетних радника који раде у основним и средњим школама, до професора и предавача на високошколским установама.

    Из Министарства истичу да је Дан наставника прилика за промоцију УНЕСЦО/ИЛО Препоруке о статусу наставника, која је била први међународни документ који је указао на улогу оних који раде у области образовања и њихову друштвену важност. Будући да се обиљежава у цијелом свијету, Свјетски дан наставника је прилика да се на међународном нивоу разматра напредак у промишљању о начинима како се супротставити свим изазовима на путу за унапређење наставничке професије. Један од циљева обиљежавања овог значајног датума је истицање важности рада свих учитеља, наставника, одгајатеља, професора, њиховог утицаја на развој друштва у цјелини, наглашавање важности наставничке професије, али и самог образовања чији су они носиоци.

    Федерално министарство образовања и науке/знаности опредјељено је за подршку побољшању квалитета образовања у Федерацији БиХ, наставницима и ученицима, а своју посвећеност унапређењу образовања показује кроз неколико програма Министарства. Ријеч је о подршци школовању дјеце ромске националности, те подршци најбољим ученицима основних и средњих школа у Федерацији БиХ, као и пројекту набавке бесплатних уџбеника за ученике у стању социјалне потребе. Такођер, Министарство пружа подршку програмима развијања функционалних знања и вјештина дјеце предшколског узраста и ученика јавних основних и јавних средњих школа, као и увезивање радног стажа просвјетним радницима који су радили у екстериторијалним школама за вријеме и послије рата у БиХ, саопћено је из овог федералног министарства.