FMON u ponedjeljak organizira razgovor o temi: Hercegovina – nekad i sad, uz predstavljanje knjiga

  • 09.06.2023.
  • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti saopćilo je da u ponedjeljak, 12.06.2023. godine, u Galeriji kraljice Katarine, u Mostaru, s početkom u 19:00 sati, organizira Razgovor o temi: Hercegovina – nekad i sad, u sklopu čega će biti predstavljene dvije knjige: Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak te Hercegovina: geografska, historijska i statistička studija.

    U programu će sudjelovati: prof.dr.sc. Husnija Kamberović, prof.dr.sc. Dijana Pinjuh, doc.dr.sc. Anđelko Vlašić i dr.sc. Fazileta Hafizović te Goran Karanović, moderator i Leo Landika, pijanist. 

    Knjiga Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak, autora Dijane Pinjuh i Anđelka Vlašića, obrađuju putovanje osmanskog putopisca Evlije Čelebija (1611. – 1685. ili kasnije), koji je 1664. godine posjetio Hercegovački sandžak i u svojem Putopisu ostavio brojna svjedočanstva o Hercegovini u drugoj polovici 17. stoljeća. Knjiga se temelji na dosad neobrađenim informacijama koje se nalaze u rukopisu za koji se smatra da je autograf, odnosno izvorni rukopis Evlijina Putopisa.

    Hercegovina: geografska, historijska i statistička studija, autora Jean-Baptiste Evariste Charles Pricot de Sainte Marie, francuskog konzula u Mostaru u razdoblju od 1870. do 1873. godine, jeste vrijedna i istraživački utemeljena publikacija koje je, nakon gotovo 150 godina od pariškog, dobila i svoje bosanskohercegovačko izdanja, i to u prijevodu, ali i u izvornom obliku (reprint originalnog izdanja). Ova Sainte-Mariejeva studija jedno je od prvih naučnih djela o (Bosni i) Hercegovini, utemeljeno na onovremenim principima i metodologiji zapadne provijencije - navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.