ФМОН у понедjељак организира разговор о теми: Херцеговина – некад и сад, уз представљање књига

  • 09.06.2023.
  • Федерално министарство образовања и науке/знаности саопћило је да у понед‌јељак, 12.06.2023. године, у Галерији краљице Катарине, у Мостару, с почетком у 19:00 сати, организира Разговор о теми: Херцеговина – некад и сад, у склопу чега ће бити представљене двије књиге: Трагом Евлије Челебија кроз Херцеговачки санџак те Херцеговина: географска, хисторијска и статистичка студија.

    У програму ће суд‌јеловати: проф.др.сц. Хуснија Камберовић, проф.др.сц. Дијана Пињух, доц.др.сц. Анђелко Влашић и др.сц. Фазилета Хафизовић те Горан Карановић, модератор и Лео Ландика, пијанист.

    Књига Трагом Евлије Челебија кроз Херцеговачки санџак, аутора Дијане Пињух и Анђелка Влашића, обрађују путовање османског путописца Евлије Челебија (1611. – 1685. или касније), који је 1664. године посјетио Херцеговачки санџак и у својем Путопису оставио бројна свједочанства о Херцеговини у другој половици 17. стољећа. Књига се темељи на досад необрађеним информацијама које се налазе у рукопису за који се сматра да је аутограф, односно изворни рукопис Евлијина Путописа.

    Херцеговина: географска, хисторијска и статистичка студија, аутора Јеан-Баптисте Evariste Charles Прицот де Саинте Марие, француског конзула у Мостару у раздобљу од 1870. до 1873. године, јесте вриједна и истраживачки утемељена публикација које је, након готово 150 година од паришког, добила и своје босанскохерцеговачко издања, и то у пријеводу, али и у изворном облику (репринт оригиналног издања). Ова Саинте-Мариејева студија једно је од првих научних д‌јела о (Босни и) Херцеговини, утемељено на оновременим принципима и методологији западне провијенције - наводи се у саопћењу Федералног министарства образовања и науке.