FMON: U ponedjeljak obilježavanje Dana nauke u FBiH

 • 09.12.2022.
 • Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti obavještavaju da se u ponedjeljak (12.12.2022. godine) obilježava Dan nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

   

  Centralna svečanost bit će održana toga dana u Mostaru (Hotel Mostar), s početkom u 11:30 sati, kada će biti proglašeni laureati federalnih nagrada za nauku za 2022. godinu.

   

  Na svečanoj sjednici Savjeta za nauku ovo najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u FBiH primit će šest naučnika u četiri kategorije. Riječ je o Nagradi za životno djelo, te godišnjim nagradama za mlade istraživače, popularizaciju i promociju nauke, te nauku, a u sklopu koje će ove godine biti dodijeljene tri nagrade za oblasti tehničke nauke, biomedicine i zdravstva, te prirodne nauke.

   

  Iz Ministarstva ističu da će u 13:00 sati, u mostarskom Parku nobelovaca, biti položeno cvijeće kod biste Vladimira Preloga.

   

  Ovogodišnji Dan nauke obilježit će i projekt „Ja istražujem“, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca, a u sklopu kojeg će 100 srednjoškolaca iz cijele Federacije BiH jedan radni dan provesti u nekoj od visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova na svom području.

   

  Također, Ministarstvo je i ove godine, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo svim osnovnim i srednjim školama, te visokoškolskim ustanovama u FBiH da dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu, s obzirom da se Dan nauke obilježava upravo u znak sjećanja na datum kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku.

   

  Inače, Dan nauke u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH. Od tada se obilježava svakog 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

   

  Molimo da medijski pratite ovaj događaj!