БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

ФМОН: У понедјељак обиљежавање Дана науке у ФБиХ

 • 09.12.2022.
 • Из Федералног министарства образовања и науке/знаности обавјештавају да се у понедјељак (12.12.2022. године) обиљежава Дан науке/знаности у Федерацији Босне и Херцеговине.

   

  Централна свечаност бит ће одржана тога дана у Мостару (Хотел Мостар), с почетком у 11:30 сати, када ће бити проглашени лауреати федералних награда за науку за 2022. годину.

   

  На свечаној сједници Савјета за науку ово највише признање за изузетно значајна научна достигнућа у ФБиХ примит ће шест научника у четири категорије. Ријеч је о Награди за животно дјело, те годишњим наградама за младе истраживаче, популаризацију и промоцију науке, те науку, а у склопу које ће ове године бити додијељене три награде за области техничке науке, биомедицине и здравства, те природне науке.

   

  Из Министарства истичу да ће у 13:00 сати, у мостарском Парку нобеловаца, бити положено цвијеће код бисте Владимира Прелога.

   

  Овогодишњи Дан науке обиљежит ће и пројект „Ја истражујем“, у сарадњи са Асоцијацијом средњошколаца, а у склопу којег ће 100 средњошколаца из цијеле Федерације БиХ један радни дан провести у некој од високошколских и научно-истраживачких установа на свом подручју.

   

  Такођер, Министарство је и ове године, путем надлежних кантоналних министарстава образовања, препоручило свим основним и средњим школама, те високошколским установама у ФБиХ да дио наставе посвете бх. нобеловцу Владимиру Прелогу, с обзиром да се Дан науке обиљежава управо у знак сјећања на датум када је 1975. године Владимиру Прелогу уручена Нобелова награда за хемију, те у знак пијетета према овом еминентном бх. научнику.

   

  Иначе, Дан науке у Федерацији БиХ први пут је обиљежен 2019. године, на иницијативу Федералног министарства образовања и науке, коју је прихватила Влада ФБиХ. Од тада се обиљежава сваког 12. децембра с циљем популаризирања науке и научно-истраживачког рада у јавности, а посебно међу ученицима и студентима, саопћено је из Федералног министарства образовања и науке.

   

  Молимо да медијски пратите овај догађај!