FMON: Sretan početak nove školske 2022/2023. godine

 • 01.09.2022.
 • FMON: Sretan početak nove školske 2022/2023. godine

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti je svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine uputilo čestitke povodom početka nove školske 2022/2023. godine sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima.

  Inače, nova školska godina počela je danas u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom i Sarajevskom kantonu, dok će u Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 početi u ponedjeljak, 5. septembra 2022. godine. 

  - Iako će se u svim kantonima nastava odvijati u učionicama, po redovnom nastavnom planu i programa, i dalje je nužno posvećivati pažnju svim onim aktivnostima i mjerama kojima se spriječava širenje zaraze koronavirusom. Stoga, pozivamo sve učenike i nastavnike, ali i roditelje da se ponašaju odgovorno, u školi i izvan nje - navode iz ovog ministarstva.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti ove godine je osiguralo 400.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju osnovno obrazovanje u školskoj u 2022/2023. godini na području cijele Federacije BiH. U zajedničkoj realizaciji ovog projekta sudjelovalo je svih deset kantona, koji distribuiraju besplatne udžbenike osnovnim školama na području svog kantona. 

  U proteklom periodu, od 2015. godine, Ministarstvo je za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnog obrazovanja u stanju socijalne potrebe izdvojilo ukupno 3.640.000 KM. Tako je iz ovih sredstava osigurana nabavka oko 36.000 kompleta udžbenika, a s ciljem da se svakom djetetu omoguće približno isti uslovi za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uslovi za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.