FMKS: Obilježeni „Dani evropskog naslijeđa“ u Sarajevu

 • 14.11.2022.
 • FMKS: Obilježeni „Dani evropskog naslijeđa“ u Sarajevu

  U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, u četvrtak su otvaranjem izložbe fotografija „Mostovi i stari gradovi“ u Galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu, obilježeni „Dani evropskog naslijeđa 2022“.

  Tako će nakon izložbi u Žepču, Livnu i Bihaću,  sarajevskoj publici sve do 15. novembra biti prezentiran dio onoga čime raspolaže Zavod za zaštitu spomenika.

  Također, u Galeriji Roman Petrović svečanom dodjelom diploma nagrađenim učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje radove o bosanskohercegovačkom kulturnom naslijeđu, te priznanja i zahvalnica nastavnicima i školama za učešće u programu „Mladi i naslijeđe“ završen je ovaj tradicionalni program „Dana evropskog naslijeđa“ namijenjen mladima. Ovogodišnja tema „Održiva kulturna i prirodna baština - tradicija, budućnost i mladi“ imala je cilj da podstakne učenike na istraživanje i prezentaciju kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

  Iz Federalnog ministarstva kulture i sporta su istakli da su svi radovi koji su pristigli na adresu Ministarstva posvjedočili posvećenosti i poznavanju kulturno-historijskog blaga naše zemlje, te su učenici predstavili u formi crteža, maketa, eseja, fotografija, videozapisa i literarnih radova.

  Nagrađenim učenicima programa „Mladi i naslijeđe“ diplome su uručili direktor Zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović i načelnica Službe za naučno-istraživački rad Federalnog ministarstva kulture i sporta Azra Lojo – Hajro.

  Učenici i nastavnici sarajevskih škola, Gimnazije Obala i Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije s Ilidže, su bili domaćini učesnicima ovog programa iz drugih gradova, te su zajedno sa njima posjetili Vijećnicu, Muzej grada Sarajeva i Despića kuću.

  Nakon Sarajeva, obilježavanje ove manifestacije bit će nastavljeno u  Mostaru i Tuzli, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.