ФМКС: Обиљежени „Дани европског наслијеђа“ у Сарајеву

 • 14.11.2022.
 • ФМКС: Обиљежени „Дани европског наслијеђа“ у Сарајеву

  У организацији Федералног министарства културе и спорта, у четвртак су отварањем изложбе фотографија „Мостови и стари градови“ у Галерији Фрањевачког самостана св. Анте у Сарајеву, обиљежени „Дани европског наслијеђа 2022“.

  Тако ће након изложби у Жепчу, Ливну и Бихаћу,  сарајевској публици све до 15. новембра бити презентиран дио онога чиме располаже Завод за заштиту споменика.

  Такођер, у Галерији Роман Петровић свечаном додјелом диплома награђеним ученицима основних и средњих школа за најбоље радове о босанскохерцеговачком културном наслијеђу, те признања и захвалница наставницима и школама за учешће у програму „Млади и наслијеђе“ завршен је овај традиционални програм „Дана европског наслијеђа“ намијењен младима. Овогодишња тема „Одржива културна и природна баштина - традиција, будућност и млади“ имала је циљ да подстакне ученике на истраживање и презентацију културног наслијеђа Босне и Херцеговине.

  Из Федералног министарства културе и спорта су истакли да су сви радови који су пристигли на адресу Министарства посвједочили посвећености и познавању културно-хисторијског блага наше земље, те су ученици представили у форми цртежа, макета, есеја, фотографија, видеозаписа и литерарних радова.

  Награђеним ученицима програма „Млади и наслијеђе“ дипломе су уручили директор Завода за заштиту споменика Анте Вујновић и начелница Службе за научно-истраживачки рад Федералног министарства културе и спорта Азра Лојо – Хајро.

  Ученици и наставници сарајевских школа, Гимназије Обала и Средње техничке школе графичких технологија, дизајна и мултимедије с Илиџе, су били домаћини учесницима овог програма из других градова, те су заједно са њима посјетили Вијећницу, Музеј града Сарајева и Деспића кућу.

  Након Сарајева, обиљежавање ове манифестације бит ће настављено у  Мостару и Тузли, саопћено је из Федералног министарства културе и спорта.