FGU: Potres u Hercegovini nije izazvao trajno pomicanje tla

  • 23.06.2022.
  • Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove saopćila je da je u saradnji sa Geodetskim fakultetom sa Sveučilišta u Zagrebu urađena analiza utjecaja zemljotresa kod Stoca koji je zabilježen 22. aprila 2022. godine, kao i interpretacija seizmičkih gibanja na permantne GNSS stanice FBiHPOS-a i SRPOS-a u okruženju epicentralnog područja.

    Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres kod Stoca, čiji je epicentar bio u mjestu Stupići, dogodio se 22. aprila 2022. u 23:07 sati po SEV-u na dubini od 10 km sa jačinom magnitude od 5,7 MW. Ovaj potres bio je najjači u Bosni i Hercegovini od onog koji je 1969. pogodio Banju Luku, a osjetio i u susjednoj Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, te Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Italiji.

    Iz Federalne uprave ističu da je, na prijedlog Katedre za satelitsku geodeziju Geodetskog fakulteta, bilo neophodno ispitati statičko i kinematičko pomicanja tla u periodu prije i poslije zemljotresa na temelju opažanja sa GNSS stanica koje su postavljene u blizini epicentra. Korišteni su podaci sa stanica u radijusu od 40 km od epicenta (Čapljina, Nevesinje, Gacko i Trebinje), kao primarnih u analizi, ali i sekundarnih u narednom radijusu 80 km (Mostar, Posušje, Konjic, Foča i Dubrovnik).

    Obrada opažanja urađena je statičkom i kinemtičkom metodom, a dobiveni zaključci su da je zemljotres izazvao oscilacije GNSS stanica u okruženju, ali ne i trajne pomake. Maksimalne oscilacije su bile u Čapljini (17 mm), Trebinju (15 mm), Gacku (10 mm) i Nevesinju (10 mm). Pored toga,  uočeno je da oscilacije traju duže što je GNSS stanica bliže epicentru, tako da je dužina potresa u Nevesinju (21 km od epicentra) trajala 15 sekundi, u Gacku (32 km) 16 sekundi, a u Čapljini (37 km) 10 sekundi, saopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.