Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdalo biografski leksikon o bh. naučnicima i naučnicama

 • 14.09.2022.
 • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdalo biografski leksikon o bh. naučnicima i naučnicama

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti izdalo je mali biografski leksikon „160 bosanskohercegovačkih naučnika/naučnica“, djelo koje na sistematičan način tematizira neke od ključnih aktera razvoja bosanskohercegovačke nauke i daje pregled njihovih bibliografija i biografija.  

  Iz Ministarstva ističu da su naučnici zastupljeni u leksikonu uvršteni na osnovu  dostupnosti biografskih podataka i informacija o istraživačkom i publicističkom radu, te činjenice da su rođeni ili su stvarali u Bosni i Hercegovini.

  Pomoćnik ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković istakao je da je leksikon nastao na osnovu podataka koji su publicirani u zbornicima radova i ostalim izdanjima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, uz konsultovanje drugih relevantnih biografskih i bibliografskih izvora i literature.

  - U ovom leksikografskom priručniku su prvi put na jednom mjestu obrađeni znameniti bh. naučnici iz raznih razdoblja i različitih naučnih oblasti, polja i grana. Ovo djelo, naravno, nije ni konačno, ni cjelovito, te smo otvoreni za sve konstruktivne komentare, primjedbe i sugestije, kako u pogledu eventualnih korekcija i dopuna iznesenih podataka, tako i za dokumentirane prijedloge za uvrštavanje novih istraživača u neko od narednih, izmijenjenih i dopunjenih izdanja leksikona - kazao je pomoćnik Branković.

  Dodao je da je ovo prva knjiga u Ediciji „Priručnici“ Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, koje će u okviru ove zbirke nastaviti objavljivati publikacije naučno-popularnog i edukativnog karaktera.

  Inače, biografski leksikon o 160 bosanskohercegovačkih naučnika i naučnica je u prvom redu namijenjen učenicima i studentima, ali i svim drugim koji su zainteresirani za pitanja razvoja bh. nauke i njezine ključne sudionike, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.