Федерално министарство образовања и науке издало биографски лексикон о бх. научницима и научницама

 • 14.09.2022.
 • Федерално министарство образовања и науке издало биографски лексикон о бх. научницима и научницама

  Федерално министарство образовања и науке/знаности издало је мали биографски лексикон „160 босанскохерцеговачких научника/научница“, дјело које на систематичан начин тематизира неке од кључних актера развоја босанскохерцеговачке науке и даје преглед њихових библиографија и биографија.

  Из Министарства истичу да су научници заступљени у лексикону уврштени на основу  доступности биографских података и информација о истраживачком и публицистичком раду, те чињенице да су рођени или су стварали у Босни и Херцеговини.

  Помоћник министра за науку и технологије Јасмин Бранковић истакао је да је лексикон настао на основу података који су публицирани у зборницима радова и осталим издањима Федералног министарства образовања и науке/знаности, уз консултовање других релевантних биографских и библиографских извора и литературе.

  - У овом лексикографском приручнику су први пут на једном мјесту обрађени знаменити бх. научници из разних раздобља и различитих научних области, поља и грана. Ово дјело, наравно, није ни коначно, ни цјеловито, те смо отворени за све конструктивне коментаре, примједбе и сугестије, како у погледу евентуалних корекција и допуна изнесених података, тако и за документиране приједлоге за уврштавање нових истраживача у неко од наредних, измијењених и допуњених издања лексикона - казао је помоћник Бранковић.

  Додао је да је ово прва књига у Едицији „Приручници“ Федералног министарства образовања и науке/знаности, које ће у оквиру ове збирке наставити објављивати публикације научно-популарног и едукативног карактера.

  Иначе, биографски лексикон о 160 босанскохерцеговачких научника и научница је у првом реду намијењен ученицима и студентима, али и свим другим који су заинтересирани за питања развоја бх. науке и њезине кључне судионике, саопћено је из Федералног министарства образовања и науке/знаности.