Federalni premijer Nikšić otvorio 16. sajam “Hercegovački plodovi Mediterana” u Stocu

  • 11.10.2024.
  • Federalni premijer Nikšić otvorio 16. sajam “Hercegovački plodovi Mediterana” u Stocu

    Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić otvorio je danas u Stocu tradicionalnu manifestaciju 16. sajam “Hercegovački plodovi Mediterana” koja okuplja proizvođače, stručnjake i ljubitelje mediteranske poljoprivrede iz cijele regije, te predstavlja središnje mjesto promocije autohtonih hercegovačkih proizvoda. Uz premijera Nikšića danas je na sajmu u Stocu bio i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

     

    Premijer Nikšić je izrazio zadovoljstvo što se na sajmu predstavljaju izlagači iz lokalne sredine, ali jednako tako i iz Federacije BiH, te susjednih zemalja, što pokazuje da postoji veliki interes.

     

    - Naravno da Vlada FBiH i drugi nivoi vlasti trebaju stati iza ovakvih manifestacija. Sad sam razgovarao s jednim od izlagača koji se bavi proizvodnjom organske hrane, koji se sjeća vremena iz mog prvog mandata. Kaže da nikad nisu imali bolju podršku. Ponudio sam da nastavimo tamo gdje smo stali. Jako je važno da im damo podršku, a da korist imaju i građani koji će prije svega dobivati kvalitetnu, domaću hranu – rekao je premijer Nikšić, izvijestila je Federalna novinska agencija.

     

    Federalni premijer je dodao da je vrijeme kriza pokazalo koliko je važno imati domaće proizvođače hrane.

     

    Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković osvrnuo se na razvoj manifestacije koja je nastala prije osamnaest godina, imala malu pauzu tokom pandemije koronavirusa, a sada već šesnaestu godinu bilježi stalni rast. Izrazio je zadovoljstvo da je sajam, koji ima podršku Vlade FBiH, otvorio premijer Nikšić što je pokazatelj da će ovaj sajam svake godine biti sve bolji.

     

    Prema podacima organizatora na sajmu ove godine učestvuje oko 100 izlagača, a tokom njegovog trajanja održat će se i stručna predavanja, te prezentacije novih tehnologija i inovacija u poljoprivredi, uz poseban naglasak na organsku proizvodnju i očuvanje tradicionalnih sorti.