БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Федерални премијер Никшић отворио 16. сајам “Херцеговачки плодови Медитерана” у Стоцу

  • 11.10.2024.
  • Федерални премијер Никшић отворио 16. сајам “Херцеговачки плодови Медитерана” у Стоцу

    Премијер Федерације Босне и Херцеговине Нермин Никшић отворио је данас у Стоцу традиционалну манифестацију 16. сајам “Херцеговачки плодови Медитерана” која окупља произвођаче, стручњаке и љубитеље медитеранске пољопривреде из цијеле регије, те представља средишње мјесто промоције аутохтоних херцеговачких производа. Уз премијера Никшића данас је на сајму у Стоцу био и федерални министар расељених особа и избјеглица Нерин Диздар.

     

    Премијер Никшић је изразио задовољство што се на сајму представљају излагачи из локалне средине, али једнако тако и из Федерације БиХ, те сусједних земаља, што показује да постоји велики интерес.

     

    - Наравно да Влада ФБиХ и други нивои власти требају стати иза оваквих манифестација. Сад сам разговарао с једним од излагача који се бави производњом органске хране, који се сјећа времена из мог првог мандата. Каже да никад нису имали бољу подршку. Понудио сам да наставимо тамо гђе смо стали. Јако је важно да им дамо подршку, а да корист имају и грађани који ће прије свега добивати квалитетну, домаћу храну – рекао је премијер Никшић, извијестила је Федерална новинска агенција.

     

    Федерални премијер је додао да је вријеме криза показало колико је важно имати домаће произвођаче хране.

     

    Градоначелник Стоца Стјепан Бошковић осврнуо се на развој манифестације која је настала прије осамнаест година, имала малу паузу током пандемије коронавируса, а сада већ шеснаесту годину биљежи стални раст. Изразио је задовољство да је сајам, који има подршку Владе ФБиХ, отворио премијер Никшић што је показатељ да ће овај сајам сваке године бити све бољи.

     

    Према подацима организатора на сајму ове године учествује око 100 излагача, а током његовог трајања одржат ће се и стручна предавања, те презентације нових технологија и иновација у пољопривреди, уз посебан нагласак на органску производњу и очување традиционалних сорти.