Drljača: Posječna penzija je sa 371,59 KM povećana na 544,98 KM

 • 14.09.2022.
 • Drljača: Posječna penzija je sa 371,59 KM povećana na 544,98 KM

  U organizaciji Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje danas je počela dvodnevna konferencija po nazivom „Reforme mirovinskog/penzijskog i invalidskog sistema u FBiH, rezultati reformi provedenih 2018. godine i definiranje ciljeva i izmjena u sistemu za njihovo dostizanje u srednjem roku“.

   

  Ovom prilikom, zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je, između ostalog, istakao da su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike s posebnom pažnjom i emocijama pristupili reformi i rješavanju statusnih pitanja populacije penzionera.

   

  - Reformske aktivnosti koje smo provodili, u oblasti PIO-a, radili smo u saradnji sa udruženjima penzionera. Kao što je dobro poznato glavni izazovi reforme, bili su kako ublažiti efekte starenja stanovništva na penzijski sistem, smanjiti prerani odlazak iz sfere rada i spriječiti odnosno ublažiti pad realne vrijednosti penzija u FBiH. U skladu sa strateškim opredjeljenjima sačinjen je novi Zakon o PIO-u, koji uvodi tzv. bodovnu formulu, tako da se visina penzije bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

  Također, zadržani su mehanizmi zaštite penzionera kroz institute zagarantovanih i najnižih penzija. Penzije se redovno i transparentno usklađuju, te je uvedeno trezorsko poslovanje Federalno zavoda za PIO, što predstavlja garant stabilnosti penzijsko-invalidskog sistema – rekao je ministar Drljača.

   

  Također, istaknuto je da je finansijski stabilizovan penzijsko-invalidski sistem. U martu 2015. godine Federalni zavod PIO/MIO bio je u deficitu, dok su danas Zavod i sistem penzijsko-invalidskog osiguranja stabilni i u suficitu. Zadržana su postojeća prava iz ranijeg sistema, a na prijedlog penzionera uvedeno je novo pravo na posmrtninu-jednokratnu novčanu pomoć. Penzije se redovno isplaćuju, od petog u mjesecu, bez kašnjenja. Isplate penzija su drugi prioritet u isplati, iz budžeta, odmah nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga.

   

  - Što se tiče kretanja penzija za period od dana stupanja na snagu novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u Federaciji BiH pa do danas bitno je istači da je prosječna penzija sa 371,59 KM povećana na 544,98 KM. Najniža penzija je sa  326,17 KM povećana na 424,23 KM, a zagarantovana penziji je sa 434,90 KM, povećana na 531,86 KM.  U periodu pandemije koronavirusa, kao i negativnih kretanja u svijetu, praćenih visokom inflacijom donijeli smo više uredbi o materijalnoj podršci penzionerima – zaključio je ministar Drljača, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike