Dedić i Terzo na obilježavanju godišnjice pogibije majora ARBiH Adila Bešića

 • 28.11.2022.
 • Dedić i Terzo na obilježavanju godišnjice pogibije majora ARBiH Adila Bešića

  Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, prisustvovli su danas u Bihaću obilježavanju 30. godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata 1992-1995., majora Adila Bešića.

  Delegacija Federalne vlade, zajedno sa predstavnicima kantonalne i gradske vlasti, te boračkih organizacija i ratnih saboraca, posjetila je kasarnu Oružanih snaga BiH „Adil Bešić“, te prisustvovala svečanoj akademiji i položila cvijeća na turbe u Mjesnoj zajednici Vrsta.

  Obraćajući se prisutnima na Akademiji u Kulturnom centru u Bihaću, Terzo je istakao nemjerljiv doprinos branilaca koji su dali svoje živote za državu BiH, poručujući da oni nikada ne smiju biti zaboravljeni.   

  -Danas ovdje u Bihaću potvrđujemo da nikada nećemo zaboraviti časnu i hrabru borbu   pripadnika Armije i MUP-a RBiH, branilaca i naših građana. Posebno ne smijemo zaboraviti doprinos naših hrabrih branitelja, kao što je Adil Bešić, jedan od devet narodnih heroja odbrane BiH- kazao je Terzo.

  Povodom obilježavanja ove godišnjice, u Gradskoj galeriji u Bihaću upriličena je i izložba “Adil Bešić - heroj Oslobodilačkog rata“, autorice Belme Čuzović, dok su o temi “Heroine o herojstvu”, govorile dobitnice Zlatnog ljiljana.

  Adil Bešić je poginuo kao komandant Druge bihaćke 502. Slavne brdske brigade u rejonu Grabež. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora, posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i ordenom Heroja oslobodilačkog rata u činu majora Armije RBiH.

  Organizator programa obilježavanja tri decenije od pogibije majora Bešića u Bihaću bio je Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja USK.