Дедић и Терзо на обиљежавању годишњице погибије мајора АРБиХ Адила Бешића

 • 28.11.2022.
 • Дедић и Терзо на обиљежавању годишњице погибије мајора АРБиХ Адила Бешића

  Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић и помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо, присуствовли су данас у Бихаћу обиљежавању 30. годишњице погибије хероја ослободилачког рата 1992-1995., мајора Адила Бешића.

  Делегација Федералне владе, заједно са представницима кантоналне и градске власти, те борачких организација и ратних сабораца, посјетила је касарну Оружаних снага БиХ „Адил Бешић“, те присуствовала свечаној академији и положила цвијећа на турбе у Мјесној заједници Врста.

  Обраћајући се присутнима на Академији у Културном центру у Бихаћу, Терзо је истакао немјерљив допринос бранилаца који су дали своје животе за државу БиХ, поручујући да они никада не смију бити заборављени.   

  -Данас овдје у Бихаћу потврђујемо да никада нећемо заборавити часну и храбру борбу   припадника Армије и МУП-а РБиХ, бранилаца и наших грађана. Посебно не смијемо заборавити допринос наших храбрих бранитеља, као што је Адил Бешић, један од девет народних хероја одбране БиХ- казао је Терзо.

  Поводом обиљежавања ове годишњице, у Градској галерији у Бихаћу уприличена је и изложба “Адил Бешић - херој Ослободилачког рата“, ауторице Белме Чузовић, док су о теми “Хероине о херојству”, говориле добитнице Златног љиљана.

  Адил Бешић је погинуо као командант Друге бихаћке 502. Славне брдске бригаде у рејону Грабеж. За храброст и изузетне заслуге у организацији отпора, постхумно је одликован ратним признањем Златни љиљан и орденом Хероја ослободилачког рата у чину мајора Армије РБиХ.

  Организатор програма обиљежавања три деценије од погибије мајора Бешића у Бихаћу био је Савез добитника највећих ратних признања и одликовања УСК.