Članovi spasilačkih timova FUCZ i GSS FBiH odlikovani posebnim priznanjima

 • 28.02.2023.
 • Članovi spasilačkih timova FUCZ i GSS FBiH odlikovani posebnim priznanjima

  Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja FBiH na današnjem prijemu upriličenom u sjedištu Vlade Federacije BiH odlikovani su posebnim priznanjima. Oni su u pokrajini Hatay u Republici Turskoj učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

   

  Priznanja su im uručili premijer FBiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

   

  Prijemu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u našoj zemlji Sadik Babur Girgin.

   

  Premijer Novalić je ovim herojima poželio dobrodošlicu na prijem organizovan u njihovu čast, u znak zahvalnosti.

   

  - Stojim pred vama s najvećim poštovanjem. Danima i noćima ste nadljudskim naporima neprekidno radili najplemenitiji posao. Bio sam na vašem ispraćaju, i dočekao vas kada ste se, hvala Bogu, vratili živi i zdravi svojim porodicama.Samo ću još jednom ponoviti zahvalnost u svoje, i uime Vlade.

  Svoju hrabru misiju obavili ste na ponos svih nas i jedine nam domovine koja sutra obilježava svoj Dan nezavisnosti. Vi ste osvjetlali obraz države Bosne i Hercegovine i nema sumnje da naša zemlja na vas uvijek može računati. Vaše herojstvo neće biti zaboravljeno, a Vlada Federacije će sigurno i dalje biti vaša podrška – rekao je premijer Novalić.

   

  Ovom prilikom, premijer Novalić je kolektivima i pojedincima čestitao Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Federacije BiH koji se obilježavaju 1. marta, a posebno onima koji su učestvovali u ovoj humanoj misiji spašavanja.

   

  Federalna ministrica finansija koja je i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević istakla je da su pripadnici USAR tima FUCZ i GSS-a FBiH, u okviru međunarodnih sporazuma i mehanizma civilne zaštite Evropske unije, dostojno predstavljali Federaciju BiH, civilnu zaštitu i sebe lično, 13 dana u veoma teškim uslovima u Turskoj.

   

  - Na ponos sebe i svih nas, dužni smo simbolično odati priznanje koje se ogleda u pokrenutoj inicijativi Vlade FBiH da se na određeni način zahvalnost iskaže kroz povećanje izdavanja - istakla je.

   

  Također je navela da je sinoć na sjednici Štaba dodijeljeno najveće priznanje herojima, a to je plaketa za USAR tim i GSS.

   

  - Čuli smo pohvale, ali i kritike, i to je znak Vladi FBiH da treba ojačati specijalizirane jedinice, jer one ne samo da trebaju Federaciji BiH, već i međunarodnoj zajednici - istakla je Milićević.

   

  Posebnim priznanjima danas su odlikovani i psi tragači FUCZ i GSS FBiH, koji su zajedno sa spasiocima učestvovali u akcijama spašavanja u Turskoj. Prijemu u Vladi FBiH od njih sedam, prisustvovalo su Zak, Aska, Oskar, Kviker i Atos. 

   

  U akcijama spašavanja učestvovala su 52 pripadnika USAR tima FUCZ-a sa četiri psa za potrage, te 69 pripadnika GSS-a FBiH sa tri potražna psa iz sastava ove spasilačke službe. Prema zaduženju Federalne vlade, oni su u periodu od 7. do 13. februara upućivani u Tursku u nekoliko grupa, gdje su radili na raščišćavanju i pretraživanju ruševina po zahtjevu i uputama Turske uprave za katastrofe i vanredne situacije AFAD-a.