Чланови спасилачких тимова ФУЦЗ и ГСС ФБиХ одликовани посебним признањима

  • 28.02.2023.
  • Чланови спасилачких тимова ФУЦЗ и ГСС ФБиХ одликовани посебним признањима

    Припадници Федералне специјализиране јединице за спашавање из рушевина - УСАР тим Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) и Горске службе спашавања ФБиХ на данашњем пријему уприличеном у сједишту Владе Федерације БиХ одликовани су посебним признањима. Они су у покрајини Хатаy у Републици Турској учествовали у акцијама спашавања након разорног земљотреса који је 6. фебруара погодио Турску и Сирију.

     

    Признања су им уручили премијер ФБиХ Фадил Новалић и његови замјеници, федерална министрица финансија Јелка Милићевић и федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача.

     

    Пријему је присуствовао и амбасадор Републике Турске у нашој земљи Садик Бабур Гиргин.

     

    Премијер Новалић је овим херојима пожелио добродошлицу на пријем организован у њихову част, у знак захвалности.

     

    - Стојим пред вама с највећим поштовањем. Данима и ноћима сте надљудским напорима непрекидно радили најплеменитији посао. Био сам на вашем испраћају, и дочекао вас када сте се, хвала Богу, вратили живи и здрави својим породицама.Само ћу још једном поновити захвалност у своје, и уиме Владе.

    Своју храбру мисију обавили сте на понос свих нас и једине нам домовине која сутра обиљежава свој Дан независности. Ви сте освјетлали образ државе Босне и Херцеговине и нема сумње да наша земља на вас увијек може рачунати. Ваше херојство неће бити заборављено, а Влада Федерације ће сигурно и даље бити ваша подршка – рекао је премијер Новалић.

     

    Овом приликом, премијер Новалић је колективима и појединцима честитао Међународни дан цивилне заштите и Дан цивилне заштите Федерације БиХ који се обиљежавају 1. марта, а посебно онима који су учествовали у овој хуманој мисији спашавања.

     

    Федерална министрица финансија која је и заповједница Федералног штаба цивилне заштите Јелка Милићевић истакла је да су припадници УСАР тима ФУЦЗ и ГСС-а ФБиХ, у оквиру међународних споразума и механизма цивилне заштите Европске уније, достојно представљали Федерацију БиХ, цивилну заштиту и себе лично, 13 дана у веома тешким условима у Турској.

     

    - На понос себе и свих нас, дужни смо симболично одати признање које се огледа у покренутој иницијативи Владе ФБиХ да се на одређени начин захвалност искаже кроз повећање издавања - истакла је.

     

    Такођер је навела да је синоћ на сједници Штаба додијељено највеће признање херојима, а то је плакета за УСАР тим и ГСС.

     

    - Чули смо похвале, али и критике, и то је знак Влади ФБиХ да треба ојачати специјализиране јединице, јер оне не само да требају Федерацији БиХ, већ и међународној заједници - истакла је Милићевић.

     

    Посебним признањима данас су одликовани и пси трагачи ФУЦЗ и ГСС ФБиХ, који су заједно са спасиоцима учествовали у акцијама спашавања у Турској. Пријему у Влади ФБиХ од њих седам, присуствовало су Зак, Аска, Оскар, Квикер и Атос. 

     

    У акцијама спашавања учествовала су 52 припадника УСАР тима ФУЦЗ-а са четири пса за потраге, те 69 припадника ГСС-а ФБиХ са три потражна пса из састава ове спасилачке службе. Према задужењу Федералне владе, они су у периоду од 7. до 13. фебруара упућивани у Турску у неколико група, гдје су радили на рашчишћавању и претраживању рушевина по захтјеву и упутама Турске управе за катастрофе и ванредне ситуације АФАД-а.