Branković i Hećo sa Libijskom delegacijom

 • 07.12.2007.
 • Premijer FBiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar energije,rudarstva i industrije Vahid Hećo danas su sa delegacijom eksperata Vlade Libije, koja je proteklih dana boravila u našoj zemlji, sumirali rezultate ove posjete.Razgovorima su prisustvovali predstavnici nekoliko domaćih kompanija i Fuad Strik , savjetnik premijera.

   

  Ohrabrujući rezultati posjete

  Premijer FBiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar energije,rudarstva i industrije Vahid Hećo danas su sa delegacijom eksperata Vlade Libije, koja je proteklih dana boravila u našoj zemlji, sumirali rezultate ove posjete.Razgovorima su prisustvovali predstavnici nekoliko domaćih kompanija i Fuad Strik , savjetnik premijera.

  Vođa delegacije iz Libijske državne organizacije za investicije pri libijskoj Vladi
  Abdulhakim M.E.L. Misurati istakao je da će Libija u našoj zemlji u narednom periodu investirati značajna sredstva. Nakon posjeta raznim dijelovima naše zemlje za sada su u prvom planu saradnja sa Vispakom, Energoinvestom i Bosnalijekom, te Fabrikom soli i Tvornica obuće iz Tuzle. Pokazan je interes i za saradnju u naftnoj privredi, za učešće u finansiranju neke od planiranih dionica autoputa na koridoru V-c i saradnju u vojnoj industriji. U planu su i ulaganja u nekretnine i kupovina zemljišta na području Sarajeva.

  U našem glavnom gradu bi Libijci u partnerskom odnosu sa državom izgradili veliki trgovačko-uslužni i kulturni centar sa kongresnim dvoranama i obiljem sadržaja. Kao partner država bi dala zemljište, a Libija bi finansirala čitav projekat.

  Premijer Branković pozdravio je namjere libijske strane i istakao da je Vlada osigurala direktnu koordinaciju za sve libijske projekte i u ime Vlade za te poslove angažirala Fuada Strika, savjetnika premijera.

  Za mjesec dana gosti iz Libije ponovno će doći u našu zemlju i sa domaćim partnerima nastaviti rad na realizaciji odabranih projekata. Tada će otvoriti i račun u BBI banci sa kojom postoji saradnja.