Branković i Hećo posjetili “Energoinvest”

 • 14.12.2007.
 • - Odluka Vlade FBiH da izuzme “Energoinvest” iz privatizacije je odluka da povećamo dio javne odgovornosti te kompanije. Danas izneseni planovi i poslovne aktivnosti “Energoinvesta” pokazuju nam da on može biti lider koji će oko sebe okupiti druge kompanije - izjavio danas u Sarajevu premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković nakon što jes federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije mr. Vahidom Hećom razgovarao s menadžmentom ove kompanije na čelu s direktorom Džemailom Vlahovljakom.

  - Odluka Vlade FBiH da izuzme “Energoinvest” iz privatizacije je odluka da povećamo dio javne odgovornosti te kompanije. Danas izneseni planovi i poslovne aktivnosti “Energoinvesta” pokazuju nam da on može biti lider koji će oko sebe okupiti druge kompanije - izjavio danas u Sarajevu premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković nakon što jes federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije mr. Vahidom Hećom razgovarao s menadžmentom ove kompanije na čelu s direktorom Džemailom Vlahovljakom.

  “Energoinvest” trenutno u Libiji ima ugovorenih poslova u vrijednosti 145 miliona eura, a želja menadžmenta je da Vlada FBiH, kao većinski vlasnik kompanije, "pojača" politički marketing i vrati “Energoinvest” na tržište Alžira i drugih zemalja.

  Kako je istaknuto, ova kompanija ima i ponude za izgradnju gasovoda u Libiji gdje je vrijednost poslova između 300 i 350 miliona eura.

  Branković i Hećo su podržali menadžment “Energoinvesta” u projektima istraživanja nafte i prirodnog gasa u Federaciji BiH, te budućeg formiranja parkova vjetrenjača.

  Zamjenik direktora “Energoinvesta” Abdulharis Šeta naglasio je da je “Energoinvest” trenutno u fazi istraživanja nafte i prirodnog gasa koja uskoro treba da urodi eksploatacijom tih energenata. To će se prvo desiti u sjevernoj Bosni, a, kako je kazao, ti energenti se još istražuju na dva lokaliteta - u području zeničko-sarajevskog bazena i glamočko-kupreškog platoa.

  Prema njegovim riječima, projekt korištenja vjetra kao alternativnog izvora energije još je u nekoj početnoj fazi, ali uz formiranje parkova vjetrenjača predviđa da osigura i poticaj industriji.